2019. 11. 18. 16:55

A Budapest-Szeged vonalon gyorsítanának napi 2 IC-n, de emiatt széteshet a menetrend

"Veszélyben a sűrű, ütemes vasúti közlekedés Budapest és Szeged között" - írja vasárnapi posztjában a Közlekedő Tömeg Egyesület: több forrásból is megerősített információik szerint a Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium és a MÁV feszült össze a két város között közlekedő Intercityk miatt, ezért nem hirdették ki november 15-ig - ahogy kellett volna - az éves menetrendváltást.

Az egyesület azt írja, "a legfelsőbb kormányzati szinteken az az elvárás, hogy a jelenleginél rövidebb menetidejű InterCity-ket kell közlekedtetni Budapest és Szeged között minél hamarabb", ehhez pedig az óránkénti ütemes mentrendhez nyúlnának hozzá. "Terveik szerint napi 2 pár gyorsított, kevesebb helyen megálló InterCity járna a két város között, melyek így a mai 2 óra 22 percnél mindössze 7-8 perccel hamarabb érhetnek célba" - írják. 

Azonban a jelentős részén egyvágányú vasútvonalon nem lehet mindezt veszteségek nélkül megtenni: néhány véletlenszerűen kiválasztott IC gyorsítása csak a többi IC különböző mértékben, akár 15-20 perccel történő lassítása árán lehetséges- teszik hozzá, mivel a szembejövő vonatoknak már az előző állomáson félre kellene állniuk.

Az egyesület szerint egyrészt szétesne a minden óra azonos percében indulás rendszere a vonalon, ráadásul a köztes városok utasai is rosszul járnának, ha kevesebb közvetlen vonatuk lenne. A csatlakozások pedig így nehezednek, a csatlakozó vonalak menetrendjéjez is lehet, hogy hozzá kellene nyúlni.

Azt írják, a minisztérium álláspontjának hiánya késlelteti a menetrend kihirdetését, a MÁV pedig, ahogy ők fogalmaznak "dicséretes módon az utasok védelme érdekében nem hajlandó a feleslegesen lassuló, ütemtelen menetrend bevezetését vállalni".

"Ha a kormány valóban gyorsítani szeretné a vonatokat Szeged és Budapest között, akkor inkább a Kiskunfélegyháza–Szeged szakasz felújítására kellene koncentrálni, mely minden vonatnak 15-20 perc időnyereséget jelentene – az erre vonatkozó tervezési közbeszerzést viszont épp a közelmúltban vonták vissza" - írják, és hozzáteszik, kérik Palkovics László minisztert és Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt, hogy "álljanak el a tervezet megvalósításától, és haladéktalanul tegyék lehetővé az új menetrend meghirdetését".

Kérdéseinket a fenti problémával kapcsolatban elküldtük mind a MÁV-nak, mind az  Innovációs és Technológiai Minisztériumnak.

Forrás: index.hu

(Borítókép: A MÁV-csoport egyik InterCity (IC) szerelvénye indulásra vár Budapesten. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.