2020. 10. 14. 19:25

A Dunaferr dolgozóiért

Az ISD Dunaferr Zrt. augusztus 14-én egyoldalúan felmondta a 25 éve meglévő kollektív szerződést, és most már két hónapja nem hajlandó leülni a szakszervezetekkel, hogy elkezdje azt újratárgyalni, hiába lenne ez törvényi, valamint a kollektív szerződésből fakadó kötelezettsége. A szerződés a hat hónapos felmondási idő miatt februárig életben van, megszűnése rendkívüli anyagi veszteséget jelentene a dolgozóknak.

A helyzetet tovább súlyosbítva, múlt héten a Dunaferr megtagadta a szeptemberi bér jogszerű, határidőre történt kifizetését. Ígérete szerint október 10-éig a dolgozók 200.000 forint nettó bért kaptak (ez meg is történt), a maradék kifizetését október 22-éig ígérik átutalni. A kollektív szerződésből fakadó további juttatásokról (így pl. a nyugdíjpénztári befizetésekről) még ennyi konkrétum sincs, azok kifizetését akkora ígéri a vállalat, amikor azt a pénzügyi lehetőségei megengedik.

A Vasutasok Szakszervezete egyre nagyobb aggodalommal figyeli az ISD Dunaferr Zrt.-nél történteket. Végtelenül felháborítónak tartjuk a jogtalanságok és törvénytelenségek sorát, ami az ott dolgozókat sújtja.

Elítéljük azt a mérhetetlenül pökhendi viselkedést, ahogyan a cégvezetés semmibe veszi az ott működő szakszervezet, s ezzel az ott dolgozók jogait is. Egyetértünk a Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőivel: nem tűrhetjük, hogy a munkáltató fittyet hányva a törvényi kötelezettségeire – is – kénye, kedve szerint packázik az alkalmazottaival, s egyoldalúan felrúgja a 25 éves kollektív szerződést. Összefogással elejét kell vennünk annak, hogy a Dunaferrnél tapasztalt vérlázító események alapján vérszemet kapva más cégek is kövessék a mintát, és törvénytelen módon sárba tiporják a munkavállalói jogokat.

Azt pedig kifejezetten aljas módszernek tartjuk, ahogyan a cégvezetés a szakszervezet, valamint a központi üzemi tanács feje felett – vagyis, egyeztetés nélkül – döntött arról, hogy a tulajdonos hibájából kialakult helyzetet a dolgozókon veri le, az ő kárukra akarja menteni a vállalatát. Döbbenetes és alávaló az is, ahogyan a Dunaferrnél - szintén egyeztetés nélkül -, a hatalommal visszaélve diktatórikusan, egyoldalúan elhalasztották a bérek, valamint a kollektív szerződésben foglalt juttatások kifizetését. Egyértelmű, hogy ezt a gyakorlatot egyetlen szakszervezet sem tűrheti szó nélkül, s ilyen helyzetben senkit, egyetlen szervezetet sem hagyhatunk magára. Összefogásban és az egymás iránti szolidaritásban van az erőnk.

A Vasutasok Szakszervezete nem csak szavakkal, hanem tettekkel is támogatva a nehéz helyzetbe került munkavállalókat 2020. október 14-én részt vett az Orosz Nagykövetség előtt tartott demonstráción.

Mert ma ők. Holnap lehet, hogy mi.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.