2022. 07. 08. 18:06

A hangulatjavító gesztusokat is megtagadta a vasutasoktól a kormány

Nemcsak pénzzel, még gesztusokkal sem hajlandó elismerni a vasutasok munkáját a kormány, mivel a vasutasnapi egyszeri 100 ezer forintos juttatás után két olyan „hangulatjavító” kérésüket is elutasította, amelynek megvalósításához egyetlen fillér sem kellene – véli a Vasutasok Szakszervezete. A VSZ elnöke úgy véli, nem csoda, hogy egyre nagyobb a munkaerőhiány a vasútnál – olvasható a szakszervezet vasutasnapra időzített közleményében.

Azt kérte levélben Orbán Viktor miniszterelnöktől a közelmúltban a VSZ, hogy engedélyezze a MÁV-nál is a versenyszférában már működő gyakorlatot: az átlagosan összesen 20-30 perces munkaközi szünet is lehessen a fizetett munkaidő része. Ez az államnak egyetlen plusz forintjába sem kerülne, viszont szerény, ám üzenet értékű gesztus lenne a vasutasok felé. Nem értették vagy nem akarták megérteni a kérés lényegét az illetékes Technológiai és Ipari Minisztériumnál, a Kutnyánszky Zsolt Krisztián államtitkár által jegyzett válaszban ugyanis körülményes magyarázkodással, különféle jogszabályokra és paragrafusokra hivatkozva megtagadták az engedélyt – közölte Meleg János. A VSZ elnöke erre a barátságtalan megnyilvánulásra nem talál más magyarázatot, mint azt, hogy ennyit – pontosabban ennyit sem – ér a hatalomnak a vasutas társadalom. Nem csoda, hogy továbbra is munkaerőhiánnyal küzd a MÁV és egyre több vasutasnak kell a hiányzók munkáját is ellátni. Amíg bírják – jegyzi meg az elnök, aki szerint apró, ám fontos gesztus lett volna a vasutasok számára a fizetett „kajaszünet” bevezetése.

Említett levelében azt is kérte a VSZ a miniszterelnöktől, hogy engedélyezze a vállalatnál bizonyos munkakörökben a választható 4 vagy 5 napos munkahét bevezetését. Vagyis az erre alkalmas területeken és beosztásokban a munkavállalók időnként maguk dönthessenek arról, hogy el tudják-e végezni 4 nap alatt is a feladatukat, s ha igen, akkor megtehessék ezt, s így 3 hétvégi pihenőnapot nyerjenek. Ez is jelentős hangulatjavítást eredményezne – pihentebb vasutas nagyobb munkakedvvel dolgozik, szükség esetén akár két ember helyett is –, ám a minisztérium ennek is keresztbefeküdt – mondta keserűen Meleg János. Az elnököt megdöbbentette, hogy ebben a végtelenül nehéz gazdasági helyzetben annyira érzéketlen a kormány még a folyamatos műszakban gürcölő vasutasokkal szemben is, hogy egyetlen „ingyenes” hangulatjavító változtatásra sem ad engedélyt.

A VSZ elnöke kijelentette, a szakszervezet újabb és újabb munkakörülmény- és hangulatjavító változtatásokon dolgozik, s ezekkel továbbra is ostromolni fogja a kormányt. Az nem lehet, hogy felelős döntéshozók ne vegyék észre, mennyire fontos lenne legalább gesztusokkal javítani – ha már pénzt nem adnak a megbecsülés jeleként – a vasútnál dolgozók hangulatát, s ezzel is vonzóbbá tenni a vészes munkaerőhiánnyal küzdő ágazatot – szögezte le határozottan Meleg János.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.