2018. 06. 27. 16:54

A kormány támogassa az öngondoskodást!

Szakszervezetünk hosszú idők óta fő prioritásként kezeli a munkavállalói öngondoskodás népszerűsítését, támogatását, melynek köszönhetően tagjaink szinte mindegyike rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári és/vagy önkéntes egészségpénztári számlával.

Kollektív megállapodás alapján, a vasutas munkavállalók több mint öt éve részesülnek önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói tagdíj-kiegészítésben.

Az új Kormány 2018-at a családok évének nevezte, és többször is hangot adott annak, hogy az öngondoskodás támogatása - különféle adókedvezményekkel – továbbra is kiemelt jelentőséggel bír. Figyelembe véve, hogy az SZJA mértéke 2019-ben is 15%-os marad, ezúton javasoljuk az önkéntes egészségpénztárak tagjai részére nyújtott munkáltatói tagdíj-kiegészítés elősegítését, az ezt vállaló munkáltatók részére biztosított adókedvezmény által. Továbbá, a napvilágot látott tervekkel ellentétben a választható béren kívüli juttatások körében az önkéntes kölcsönös nyugdíj-, és egészségpénztárak adómentessé tételét.

Ezzel a kormányzat maga is hathatósan hozzájárulhat a munkaerő folyamatos utánpótlásához, megtartásához, elősegítve a munkavállalók egészségének hosszú távú megőrzését, illetve az esetlegesen felmerülő egészségkárosodások megelőzését vagy éppen gyors kezelését. Mindezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a munkavállalók hosszútávon fenntartható munkaképességre tegyenek szert, hiszen ez minőségi és egészséges életvitel nélkül lehetetlen.

Fentiekre tekintettel, szakszervezetünk álláspontja az, hogy az egészségre vonatkozó öngondoskodás, az erre való felhívás, illetve ennek népszerűsítése és kormányzati támogatása legalább olyan fontos, mint a nyugdíjas évekre való felkészülés.

Kapcsolódó dokumentum:

Varga Mihály pénzügyminiszternek írt levél.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.