2019. 11. 17. 18:19

A közlekedési dolgozókat komolyan kell venni!

Az ETF sajtónyilatkozata Adina Vălean közlekedési biztos meghallgatását követően

Miközben a közlekedésben dolgozók millióinak sorsa lógott a levegőben az elmúlt hónapokban egy új közlekedési biztos keresése közben, az ETF szorosan nyomon követte a fejleményeket és végig tanúja volt a kutatásnak. Ursula von der Leyen végül megnevezte Violeta Bulc utódját, és az Európai Bizottságnak 2019-2024-re várhatóan Adina Vălean asszony lesz a közlekedésért felelős biztosa.

Az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) nevében, amely több mint 200 közlekedési szakszervezetből és 41 európai országból több mint 5 millió közlekedési dolgozót képvisel, Livia Spera, az ETF főtitkára elmondta: „Közelről figyelemmel kísértük a meghallgatást, és üdvözöljük Vălean megjegyzését a munkavállalók igényeinek a közlekedéspolitikába történő illesztéséről, valamint a fenntarthatóság egészben és nem közlekedési blokkok szerinti kezeléséről.

Bemutatta, hogy ismeri az ágazatot érintő strukturális társadalmi problémák súlyosságát. Az EP képviselőinek kérdéseire azonban az általa előterjesztett tervek eléggé homályosak voltak. Miközben von der Leyen asszony eredeti elképzelése figyelmen kívül hagyta a közlekedési ágazat társadalmi dimenzióját, elvárjuk, hogy Vălean asszony ezt nagyon komolyan vegye majd. Munkavállalók milliói egész Európában fellépésre szólítanak fel. Ideje a változásnak, és a változásnak most el kell jönnie!”

2019. március 27-én az összes EU-tagállamból munkavállalók ezrei érkeztek és vonultak végig Brüsszel utcáin, és konkrét intézkedéseket kértek a szociális dömping megállításához és a munkakörülmények javításához. Az ETF elkötelezett amellett, hogy gondoskodjon arról, hogy ezek a kérelmek ne süket fülekre találjanak. Az ETF figyelemmel fogja kísérni Vălean asszony munkásságát és elkötelezettségét a közlekedési munkavállalók iránt. Amint helyet foglal az Európai Bizottságnál, első feladatunk az lesz, hogy megvitassuk, hogyan lehet teljes mértékben alkalmazni az EU munkaügyi előírásait a közlekedésben dolgozó munkavállalókra, és biztosítani a teljes szociális védelmüket. Az ETF a szociális dömping-ellenes hatékony gyakorlatok bevezetését, a munkahelyi biztonság garantálására, a munkakörülmények javítására, valamint a munka rugalmasságára irányuló intézkedéseket vár minden közlekedési ágban.

Frank Moreels, az ETF elnöke így kommentált: "Adina Vălean-nak meg kell felelnie a tizenegy millió közlekedési dolgozó elvárásainak, akik pozitív változást akarnak, hogy Európa egy igazságosabb módon haladjon tovább. A tárgyaláson beismerte, hogy a közlekedési dolgozók azok, akik Európát mozgatják! Nélkülük mozdulatlanok lennénk. Eddig ők fizették ennek árat, de ezt meg kell állítani! A meghallgatáson Vălean asszony elismerte, hogy egyes szállítási módoknál a munkavállalók hiányát a rossz munkakörülmények okozzák. Tehát tudjuk, hogy a probléma hol van, most itt az idő, hogy cselekedjünk. Nyolc konkrét és konstruktív javaslatot terjesztettünk elő, de erős politikai akaratra van szükség ahhoz, hogy azok valósággá váljanak. Közülük is a közlekedés jobb foglalkoztatási feltételeire kell összpontosítanunk, például a bizonytalan és a hamis önfoglalkoztatás forrásainak leküzdésével. Mindannyian tudjuk, hogy a liberalizáció és a privatizációk hozzájárultak a szállítási tarifák csökkentéséhez: cselekednünk kell azért, hogy megszabaduljunk az olcsóbb modelltől mind a személy, mind az áruszállításban, ha az ágazatot társadalmi és környezeti szempontból fenntarthatóbbá akarjuk tenni.

Vălean asszony kezében van a munkavállalók sorsa, és megbízatásának a lehető legjobban ki kell aknáznia, hogy tisztességessé tegye az európai szállítást a munkavállalók számára! ”Végül, de nem utolsósorban, és figyelembe véve Vălean asszonynak az EP Környezetvédelmi Bizottsága korábbi elnökének tapasztalatait, az ETF figyelemmel fogja kísérni, hogy az újonnan kinevezett közlekedési biztos miként kívánja elérni a közlekedési ágazat társadalmi és környezeti fenntarthatóságát. Ez az európai zöld megállapodás fontos eleme, amelyre törekszünk is, feltéve, hogy az az összes közlekedési dolgozó számára méltányos átmenet elvén alapul.

ETF

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.