2019. 10. 03. 10:04

A közlekedésiek egyeztetnének a kormánnyal

Kockázatos: központosítás, információk nélkül

Kockázatosnak és sérelmesnek is tartják a közösségi közlekedésben működő szakszervezetek vezetői, hogy az ágazatban várható jelentős változásokról – központosításról – nem egyeztet velük, a dolgozókat képviselőkkel a kormány, s csak a sajtóból értesülnek a legfontosabb részletekről is. A Magyar Szakszervezeti Szövetségi Közlekedési Tagozata ezért felszólítja a döntéshozókat, hogy érdekegyeztetés keretében mielőbb mutassák be a magyar közösségi közlekedés átalakítására vonatkozó részletes terveket, s az egyre sokasodó problémákra vonatkozó megoldási javaslataikat.

Szinte semmit nem lehet tudni a közösségi közlekedésben várható átszervezés részleteiről, legalábbis magukkal az érintettekkel, a dolgozókkal és az őket képviselő szakszervezetekkel nem egyeztetnek a döntéshozók – írja közleményében a MASZSZ Közlekedési Tagozata. A közösségi közlekedésben működő szakszervezetek – volánosok, teherfuvarozók, városi közlekedésiek, vasutasok – ezért az október elsején tartott taggyűlésükön úgy döntöttek, levélben felszólítják az illetékeseket, üljenek tárgyalóasztalhoz velük, mutassák be részletesen a várható változásokra készült terveiket, s azokat a megoldásokat, amelyekből kiderülhet hogy milyen sors vár a vasút, VOLÁNBUSZ és az önkormányzati közlekedésben dolgozók számára a közeljövőben.

Nagy az elvárás a Volánok központosítása kapcsán, de ezzel párhuzamosan legalább ekkora a bizonytalanság is. A létszámhiány minden közlekedési cégnél, cégcsoportnál hatalmas probléma, a járműpark elöregedése, alkatrészellátás, mind-mind olyan kérdés, ami a magyar közösségi közlekedés színvonalára rányomja a bélyegét. Egyre nagyobb a bizonytalanság az emberek körében, ez pedig nagy kockázattal jár, főleg ezekben a szakmákban, ahol utasok ezreinek az életéért felelnek nap mint nap a munkavállalók.

A szakszervezetek elvárják, hogy a kormány illetékes döntéshozói vegyék fel velük a kapcsolatot, és mielőbb kezdődjön meg az érdemi párbeszéd. Ez elemi érdeke a közlekedési ágazat minden szereplőjének – összegzi közleményében a tagozat. 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.