2018. 11. 28. 10:59

A miniszterhez fordultak a közlekedési ágazat reprezentatív szakszervezetei

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternél tett közös kezdeményezésben sürgeti az ágazatra vonatkozó bértárgyalás mihamarabbi megkezdését a Vasutasok Szakszervezete, a VDSZSZ Szolidaritás, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége.

A közlekedési ágazatban működő, ágazati szinten reprezentatív szakszervezetek komoly eredménynek tartják a 2017-2019. évekre vonatkozó középtávú bérmegállapodás megkötését.

Ugyanakkor az általuk képviselt munkavállalók bér- és jövedelmi helyzetének értékelése alapján indokoltnak tartják a megállapodás 2019. évre vonatkozó részének kiegészítését, tekintettel arra, hogy a munkaerő-piaci helyzet változása nyomán az eredetileg kitűzött célt, az érintett vállalatok munkaerő-piaci helyzetének stabilizálását az eredeti megállapodásban foglaltak teljesülése önmagában már nem képes maradéktalanul betölteni.

Kezdeményezik továbbá, hogy a 2017-2019. évekre megkötött bérmegállapodáshoz hasonlóan a következő időszakra vonatkozóan is középtávú, három évre szóló bérmegállapodás kerüljön megkötésre annak érdekében, hogy az ágazatban tevékenykedő közszolgáltató vállalatok a továbbiakban képesek legyenek megfelelni a munkaerő-piaci tendenciák alakulásából adódó, egyre komolyabb kihívásoknak.

A fentiek alapján javasolják, hogy a Közfeladatot Ellátó Vállalatok Konzultációs Fórumának keretében minél hamarabb, akár a minimálbér és a garantált bérminimum emeléssel kapcsolatos döntés meghozatala előtt kezdődjenek meg az erre vonatkozó tárgyalások, amelyek garanciát jelenthetnek az ágazatban tevékenykedő munkáltatók és munkavállalók részére az elfogadható és kiszámítható foglalkoztatási feltételek fenntartására vonatkozóan.

A miniszternek írt levél ITT olvasható.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.