2021. 03. 08. 08:00

A munkaadóknak és a kormányoknak többet kell tenniük a nők munkahelyi védelme érdekében!

A Nemzetközi Nőnapon az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) - amelynek tagja a Vasutasok Szakszervezete is - csatlakozik a nemzetközi szakszervezeti mozgalomhoz, hogy felszólítsák az összes kormányt az ILO 190-es számú erőszak és zaklatás felszámolásáról szóló egyezményének megerősítésére, amely ez év júniusában lép hatályba.

A nők elleni erőszak az EU-ban járványméretű probléma. Az ETF felméréseire válaszoló nők a munkahelyi szexuális zaklatás és szexuális megfélemlítés kollégák, vezetők és harmadik felek által végrehajtott átfogó kultúrájáról beszélnek. Ez az erőszak ismételt, ellenséges és sértő verbális, nem verbális és fizikai formáiban valósul meg, ideértve a szexuális zaklatást is.

A COVID-19 pandémia fényében az erőszak és a zaklatás megszüntetése a közlekedési ágazatban egyre sürgetőbbé vált. Az ügyfelektől, az utasoktól és a lakosságtól a közlekedésben dolgozó női munkavállalókkal szembeni erőszak és zaklatás riasztóan növekvő száma, valamint az Európában a lezárások idején a családon belüli erőszak jelentős növekedése sürgős és összehangolt intézkedéseket igényel a kormányoktól és a munkaadóktól.

A 190. sz. ILO-egyezmény, a 2006. évi ajánlással együtt, történelmi jelentőségű, és először ad jogot a munkavállalóknak az erőszaktól és zaklatástól mentes munka világához. A nemi alapú erőszak és zaklatás megszüntetése az egyezmény és az ajánlás középpontjában áll. Elismeri, hogy a nőket aránytalanul érinti az erőszak és a zaklatás a munka világában. Az ILO tagjai a kormányok és a munkaadók egyetértettek az egyezménnyel, és elkötelezték magukat az erőszak és zaklatás megelőzésére és leküzdésére irányuló törvények, szolgáltatások és eljárások javítása mellett.

A kérdésnek az új nemzetközi szabványon keresztül történő kezelése kulcsfontosságú a mindenki számára tisztességes és méltányos munka, valamint a nők jogainak és egyenlőségének eléréséhez a munkahelyen.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.