2022. 08. 23. 21:26

A reakció reakciója

Avagy nyílt levél, válaszul Vitézy Dávid államtitkár közösségi bejegyzésére

Tisztelt Államtitkár úr!

A legutóbbi, nagy feltűnést keltő vasúti zavartatással összefüggésben megjelent Facebook bejegyzésére reagálnunk kell.

Először is örülünk, hogy a bejegyzésében nem elsősorban az emberi hibákban keresi a problémákat, hanem elismeri, hogy azok rendszerszintűek. Azonban a megoldást nem csak az országos közlekedésszervező létrehozása fogja jelenteni. A mélyebben gyökerező problémákból fakadó ad-hoc helyzetek kommunikálására persze jó lesz, de nem fogja megoldani a következőket:

  • a széles társadalmi vita során kialakított közlekedési koncepció hiányát,
  • nem az éppen (Unióból, Kínából, Oroszországból) érkező források által diktált, hanem az észszerűen megtervezett fejlesztések hiányát,
  • a kétvágányú pályák hiányát (pl. Balaton déli-part),
  • az irányítási szintek számának csökkentését.

A csomópontok szintjén sem csak a tájékoztatási feladatok elvégzésére kell az Ön által említett „segítő személyzet”, hanem több szakmai területre szükséges visszaállítani a munkahelyi készenlétet.

És nem mehetünk el a mai világ legfontosabb kérdésköre mellett sem.

Minőségi munkát csak ennek megfelelő bérezéssel honorált munkavállaló tud elvégezni a jelenben, s így lesz ez a jövőben is. Enélkül az Ön által is hosszú távon megvalósítani tervezett feladatokat nem lesz majd, aki végrehajtsa.

Tisztelt Államtitkár úr!

A Vasutasok Szakszervezete felajánlja konzultációs segítségét a rendszerszintű problémák felszámolásához.

 

Üdvözlettel,

Vasutasok Szakszervezete

 

 

Aki nem olvasta az államtitkár posztját, most megteheti:

Tegnap este a viharos szél a vágányokra döntött egy fát, ami leszakította a felsővezetéket a Velencei-tónál. Nem szerencsés, hogy ilyen előfordul, de nem is kerülhető el teljesen.

Ha az ország egyik legforgalmasabb vasúti fővonalát órákra le kell zárni, az sosem lesz fájdalommentes, mindig lesz bizonytalanság, várakozás, bosszankodás. De egy ekkora rendszerben azonnal képesnek kell lennünk arra, hogy megszervezzük az utasok tájékoztatását, az autóbuszos pótlást és legalább a vonatok közlekedését azokon a szakaszokon, ahol nincs zavar. 

Ezek közül sajnos tegnap egyik sem sikerült. Ezúton is elnézést kérek mindenkitől, akit a tegnapi és a helyreállítás miatt még a mai napra is áthúzódó zavar következményei érintettek. 

Nem ez az első ilyen eset a MÁV életében, ezzel természetesen tisztában vagyok. Pafféri Zoltánnal, a MÁV júniusban kinevezett új elnök-vezérigazgatójával már a nyár első néhány jelentősebb vasúti forgalmi zavarának tapasztalatai nyomán elkezdtük a zavarkezelési folyamatok teljes átvilágítását. A Kormány döntése alapján 2023-tól a Technológiai és Ipari Minisztérium létrehozza az országos közlekedésszervezőt, melynek egyik fő feladata lesz az utastájékoztatási és forgalmi folyamatok új alapokra helyezése országosan.

Azt látjuk és a tegnapi nap is sajnos ezt bizonyította: alapjaiban kell újjáépíteni a MÁV működési folyamatait az ilyen, fővonalakat érintő nagyobb zavarok esetére. Nyilván egyedi emberi hibák is előfordulnak, de a probléma annyira rendszerszintű, hogy az okokat nem itt kell keresni. A teljes folyamatszabályozást, a felelősségi köröket, a működési logikát kell újratervezni és hozzáigazítani a 21. század technológiai lehetőségeihez és utaselvárásaihoz. Sok lépés történt az elmúlt években (például a MÁVINFORM Facebook-oldal létrejötte), de messze nem elégséges. 

Az elmúlt évtized beruházásai, fejlesztései és az új motorvonatok hatására a budapesti elővárosban, a Balaton felé és több fővonalon is végre növekedésnek indult az utasszám, és bár bőven van még teendőnk, jól látszik, hogy van igény a színvonalas vasúti közlekedésre. Viszont tudjuk jól, hogy néhány ilyen élmény, mint a tegnap esti, könnyen hosszú időre elveheti a kedvét az utasoknak.

A cél ezért világos: ha ki is dől a fa vagy bármi más miatt leáll a vasúti közlekedés, azonnal történjenek meg a szükséges intézkedések:

  • Menjen ki az aktuális helyzetről push üzenet az applikációkban, sms-ben vagy e-mailben azoknak, akik erre a vonalra váltottak jegyet, kapjanak azonnali és folyamatos tájékoztatást a vonaton utazók, az állomásokon várakozók.
  • Legyen legalább a legfőbb csomópontokban olyan segítő személyzet egy órán belül, aki tud tájékoztatást adni, kompetens és van információja. 
  • Induljon el a buszpótlás szervezése azonnal, bevonva a környező nagyvárosok buszflottáit is, legyen erre protokoll. 
  • Ahol lehet vonattal járni, ott tartsuk fenn a vasúti közlekedést, ne bénuljanak meg teljes országrészek azért, mert a vonatok az akadály elhárítására várva feltorlódnak másutt. 
  • Legyen meg az az informatikai háttér és az információ, amellyel a kalauz, az állomási személyzet és minden utassal találkozó szereplő tudja, mi várható és mi a forgalmi helyzet.  
  • Képezzük ki a vasutas és buszos kollégákat célzottan az ilyen helyzetek kezelésére.

 

Sajnos ez nem egy-két nap, de még csak nem is egy-két hónap munkája lesz - de a problémát látjuk és elkezdtük a munkát a MÁV, a Volánbusz és a létrejövő országos közlekedésszervező kollégáival közösen. Változtatni kell és változtatni is fogunk az eddigi gyakorlaton.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.