2022. 09. 14. 07:50

A szakszervezetek a pénzügyminiszterhez fordultak

Sürgős segítséget kér három szakszervezet Varga Mihály pénzügyminisztertől a munkába járáshoz használt saját gépkocsik jelenleg méltatlanul alacsony üzemanyag költségtérítésének jelentős megemeléséhez.

A VSZ, VDSZSZ, KKSZ közös levele szerint az azonnali beavatkozást az üzemanyagok drasztikusan megugrott fogyasztói ára és a prognosztizált további emelkedés indokolja. Levelükben a szervezet vezetői – Meleg János, Halasi Zoltán és Baranyai Zoltán – a jelenlegi módszer kiváltását is kezdeményezik, s egy, a munkáltató számára kötelezően alkalmazott dinamikus rendszer sürgős kidolgozását szorgalmazzák.

A szakszervezetek levele a pénzügyminiszterhez:

 

Tisztelt Pénzügyminiszter Úr!

Az elmúlt években a munkavállalók és ezzel együtt a családok saját tulajdonú személygépkocsival történő munkába járással kapcsolatos költségei drasztikusan megnövekedtek, amit nem követett a jogszabály által előírt munkáltatói költségtérítés emelése. A munkáltatók 2017. január 1-től az azt megelőző - kötelező - kilométerenként 9 forint helyett saját mérlegelési jogkörében már kilométerenként 15 forintot is adhatnak adómentesen a munkavállalónak a kilométer-távolság alapján. (1995. évi CXVII. törvény 25.§. (2), illetve a 3. számú melléklet szerint).  A 9 forintos érték 2005. július 1-től volt hatályban, így 2017-ben indokolt volt a korrekció. Az üzemanyagok jelenlegi fogyasztói ára, és a prognosztizált további áremelkedés ismételten a költségtérítés módosítását igényli.  A térítés jelenlegi mértéke méltatlan és kezelhetetlen helyzetet eredményezett, amelyet most már elodázhatatlanul rendezni szükséges, hiszen az üzemanyagárak korábbi szintre történő visszatérése - belátható időn belül - nem várható.

Szükséges tehát a költségtérítés - eddigi megoldás szerinti - fix értékének azonnali és jelentős emelése, illetve a jelenlegi módszer esetleges kiváltására kezdeményezzük egy dinamikus rendszer megalkotását, amely - egy példával élve - saját tulajdonú személygépkocsival történő munkába járás esetén a NAV által hivatalosan közzétett üzemanyag fogyasztói árak meghatározott hányadának (10%-ának) megtérítésére kötelezné a munkáltatókat. A felesleges adminisztratív terhek elkerülése érdekében bizonyos időtartamokkal számolt (negyedéves, féléves) átlagárak alapján megállapított költségtérítés meghatározása is ésszerű lehetőséget jelent.

Fentiekre tekintettel kérjük Tisztelt Miniszter Úr konstruktív együttműködését a probléma sürgős megoldásában!

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.