2016. 01. 31. 19:42

A szakszervezetek Miskolcra tartanak

Tömegével tartanak Miskolcra a szakszervezetek, ágazattól, hovatartozástól függetlenül buszokkal indulnak a pedagógusok február 3-ra szervezett tüntetésére – döntött a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozatából alakult akciócsoport, amelynek tagja a Vasutasok Szakszervezete is. Több százan seprűt, takarító felszerelést is visznek magukkal, mert a tanárok tüntetése előtt látványos tisztogatást tartanak a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelye előtt.

Miskolcra készülnek a közlekedési szakszervezetek, a pedagógusok február 3-ra meghirdetett tüntetésére az ágazat minden területéről, s az ország számos pontjáról megindulnak a város felé, hogy többezres tömegként összeállva fejezzék ki a szolidaritásukat a tanárok mellett és a szakszervezeti egységet– jelentette be a közelmúltban szerveződött Közlekedési Szakszervezetek Akciócsoportja nevében Nemes Gábor megbízott szóvivő, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. A csoport elsősorban a béremelések kiharcolásáért jött létre a Magyar Szakaszervezeti Szövetség közlekedési tagozatából, ám úgy döntöttek, jelenlétükkel és minden egyéb eszközzel is támogatnak más, a munkavállalók érdekeiért harcoló szervezeteket. A személyszállítók és a teherfuvarozók minden területét lefedő közlekedési tömörülés elsőként a miskolci pedagógusok megmozdulását fogja erősíteni, s azt tudatosítani a döntéshozókban – a kormány tagjaiban és a munkáltatókban -, hogy a szakszervezetek eldöntötték: mostantól minden jogos küzdelem mögé felsorakoznak, összezárnak, s erős egységet alkotnak. Ezt most Miskolcon meg fogják mutatni – szögezte le Nemes.

A közlekedésieknek egyéb nyomós okuk is van ezen a napon Miskolcra vonulni: a tanárok tüntetését megelőzően együtt fognak kiállni a sztrájk előtt álló helyi közlekedésiek egyik élharcosa, Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete elnöke mellett, s a szakszervezeti jogok eltiprása ellen. Az évtizedek óta sajáthibás baleset nélkül vezető buszsofőrt ugyanis hat hónapra takarításra ítélte a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezetése azért, mert szolgálat közben nyilatkozott az egyik televíziós csatornának a béremelés kiharcolásáért szerveződő sztrájkról. A cégvezetés szerint Zelenka ezzel megszegte a szabályzatot. A szakszervezetek szerint azonban az eljárásnak kifejezetten a szakszervezeti tisztségviselők és a munkavállalók megfélemlítése a célja. Zelenka ugyanis mindenben az előírás szerint járt el: headseten beszélt a riporterrel. A 2015-ös üzemi szabályzat, amelyre a munkáltató a büntetés kirovásakor hivatkozott pontosan ezt írja elő: „az autóbusz vezetője menetközben, kézben tartott telefont nem használhat. Kihangosító vagy csak az egyik fület igénybevevő headset használata megengedett”.  A cég telephelye előtt február 3-án több százan fognak látványosan tüntetni – szemetelni és tisztogatni – azt követelve, hogy a munkáltató vonja vissza a szerintük jogtalan döntést, s hagyjon fel a szakszervezeti vezetők és a dolgozók megfélemlítésével – szögezi le Nemes. A szakszervezeti társuk mellett szolidáris tömeg innen vonul a pedagógusok demonstrációjára.

A szóvivő felhívja a figyelmet: az akciócsoporthoz ágazathoz és szakszervezethez tartozó, politikai pártoktól független szerveződés csatlakozhat. Az akciócsoport megmozdulását személyes jelenléttel és minden egyéb eszközzel – jogi képviselet, egyeztetések, stb. – támogatja a mintegy 200 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.