2020. 10. 16. 18:55

A SZÉP-kártya jövő évi keretösszegeiről

A Pénzügyminisztérium a héten nyújtotta be a 2021. évre vonatkozó adótörvény-változási javaslatait a Parlamentnek, mely csomag tartalmazza többek közt a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályokat is.

Mint ismert, a kormány tavasszal úgy próbálta enyhíteni a koronavírus-járvány turizmusra és vendéglátásra gyakorolt negatív hatásait, hogy az egyedüli béren kívüli juttatásként adható Széchenyi pihenőkártya kereteit megemelte, és eltörölte a szociális hozzájárulási adó (szochó) fizetési kötelezettséget.

Először csak április 22-től június 18-ig hirdették meg a keretemelést és adócsökkentést, majd ezt kiterjesztették az év végéig.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg a kedvezményes adózású rekreációs keret vállalkozásoknál évi 800 ezer forint lehet, költségvetési szerveknél pedig 400 ezer forint.

A SZÉP-kártya zsebeire pedig ezen belül legfeljebb a következő összegeket tölthetik fel kedvezményes adózással a cégek:

  • szálláshely alszámlára évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlára évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlára évi 135 ezer forint.

Mivel jelenleg nem kell szochót fizetni, így április 22. óta a fenti keretösszegeken belül mindössze 15 százalék szja-t kell fizetni a SZÉP-kártya juttatások után, az év végéig.

A Pénzügyminisztérium által kedden benyújtott adótörvény-változási javaslat szerint azonban jövőre a béren kívüli juttatásoknál megszűnne a költségvetési szervek és a vállalkozások közötti különbség, azaz egységesen évi 450 ezer forint lenne a rekreációs keret.

A törvényjavaslat arról nem tesz említést, hogy az alszámláknál terveznének változást. Vagyis ezek szerint januártól visszaállnának az április 22. előtt érvényes összeghatárok, azaz

  • szálláshely alszámlára évi 225 ezer forintot,
  • vendéglátás alszámlára évi 150 ezer forintot,
  • szabadidő alszámlára évi 75 ezer forintot.

utalhatna majd jövőre is kedvezményes adózással a munkáltató.

A tervezet nem szól arról, hogy a béren kívüli juttatás adóterhe változna, ami azt jelenti, hogy januártól visszaáll az eredeti rend, azaz keretösszegeken belül 15 százalék szja-t és 15,5 százalék szochót kell fizetni. 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.