2018. 10. 15. 15:05

A vasutas nyugdíjasok köszöntése az Idősek Világnapja alkalmából

A Vasutasok Szakszervezete Országos Nyugdíjas Szervezete (VSZ ONYSZ) a MÁV Zrt. és a VSZ támogatásával az Idősek Világnapja alkalmából október 15-én, Budapesten a Hotel Benczúrban tartotta központi ünnepségét, melyen megjelent és az elnökségben foglalt helyet Csépke András, a MÁV Start Zrt. vezérigazgatója, Kovács Tamás, a MÁV Zrt. humánerőforrás gazdálkodási igazgatója, dr. Vincze Teodóra, a Rail Cargo Hungária humánerőforrás igazgatója, Meleg János, a VSz elnöke.

Az ünnepséget, a Himnusz elhangzása után, Simon Dezső, a VSZ ONYSZ elnöke nyitotta meg. A teremben helyet foglaló mintegy száz nyugdíjas tisztségviselő és a meghívott vendégek köszöntése után méltatta az ünnep jelentőségét, majd kitért a nyugdíjasok életkörülményeinek vázlatos ismertetésére. Mint mondta: sokan családban, meghitt közösségben élnek, de egyre többen maradnak egyedül. A nehéz élethelyzetbe került, segítségre szoruló, idős emberekről való gondoskodás a társadalom, a politika, a volt munkáltatók és a család feladata. Elismeréssel szólt és köszönetet mondott a MÁV Zrt.-nek a nyugdíjasoknak és a VSZ ONYSZ-nek nyújtott támogatásért. A MÁV Zrt. támogatása, egyebek mellett azt is lehetővé teszi, hogy ebben az évben is, a központi ünnepség mellett, az országban nyolc helyen köszöntötték a vasutas nyugdíjasokat.

Az ünnepi megemlékezéseken a köszöntők az időskorúakat foglalkoztató életkörülményeiket meghatározó kérdésekről is szóltak – folytatta az elnök. 2017-ben a nyugdíjas korúak egy főre jutó létminimuma 81 405 forint volt. A Magyar Államkincstár adatai szerint 345 ezren kapnak ennél kisebb összegű öregségi nyugdíjat. A legkisebb összegű öregségi nyugdíj immár 10 éve 28 500 forint, ami évente 32,7 százalékos reálérték vesztést jelent. A bérek évről évre jelentősen emelkednek. Ezzel szemben, az inflációt követő nyugdíjemelés következtében a nyugdíjak és az aktív munkavállalók keresete közötti különbségek növekednek. Nyugdíjkorrekció annak ellenére sem várható, hogy 2018-ban az élelmiszer árak 25 százalékkal emelkedtek.

Simon Dezső után Csépke András, a MÁV Start Zrt. vezérigazgatója, majd Kovács Tamás, a MÁV Zrt. humánerőforrás gazdálkodási igazgatója és Meleg János, a VSZ elnöke köszöntötték az ünnepség résztvevőit. Csépke András a folyamatban lévő és a tervezett fejlesztésekről, a járműpark korszerűsítéséről, és a szolgáltatási színvonal növeléséről, Kovács Tamás a munkaerőhelyzetről is tájékoztatták az ünnepség résztvevőit. Meleg János a Vasutasok Szakszervezete ügyvezetése és aktív tagjai nevében köszöntötte a szép korúakat. Munkásságuk méltatása után a következőket mondta: szívből kívánom, hogy a pihenés éveit jó egészségben, derűsen, szeretteik körében töltsék, a Vasutasok Szakszervezetére továbbra is számíthatnak, mi is számítunk Önökre.

Az ünnepi köszöntők után kitüntetések átadására került sor. A vasutas nyugdíjasokért végzett példamutató munkájáért a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója Elnök-vezérigazgatói Dicséretben részesítette Gelencsér Máriát, a nagykanizsai nyugdíjas alapszervezet főbizalmiját, Ordasi Károlynét, a monori nyugdíjas alapszervezet elnökét, Szíj Gábort, a szombathelyi nyugdíjas alapszervezet elnökét. A kitüntetést Csépke András és Kovács Tamás adta át.

A Vasutasok Szakszervezete Elnöksége Szakszervezeti Elismerő Oklevélben részesítette dr. Francz Józsefet, a dombóvári nyugdíjas alapszervezet volt elnökét, Fodor Dezsőt, a záhonyi nyugdíjas alapszervezet bizalmiját, Földvári Lászlót, a kisújszállási nyugdíjas alapszervezet gazdasági felelősét, Göbölös Jánosnét, a somogyszobi nyugdíjas alapszervezet gazdasági felelősét, Horváth Lászlónét, a pécsi nyugdíjas alapszervezet volt gazdasági felelősét. Az elismerő oklevelet Meleg János adta át.

A kitüntetések átadása, majd a Szózat elhangzása után az ünnepség a Vasutas Zeneiskola Pro Musica kamarazenekarának műsorával zárult.

Visi Ferenc

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.