2022. 03. 11. 22:12

A Vasutas Nyugdíjpénztár tájékoztatója

Az elmúlt időszak gazdasági eseményei, a Covid 19 humánjárvány és annak hatásai jelentősen befolyásolják a nyugdíjpénztári hosszútávú befektetéseket is. A Vasutas Nyugdíjpénztár közleménye, amely bemutatja a hozammal kapcsolatos tudnivalókat.

A Vasutas Nyugdíjpénztár Befektetési Politikája és Vagyonkezelési Irányelvei részletesen bemutatják a Portfolióra vonatkozó elvárásokat, befektetési politikát és kockázatokat.

A Nyugdíjpénztár befektetési tevékenységének alapvető célja, hogy tagjai számára a nyugdíjba vonuláskor magas szintű szolgáltatást tudjon nyújtani.

Ennek megvalósítása érdekében a Nyugdíjpénztár a pénztártagok kockázatvállaló képességét figyelembe véve mérsékelt kockázat vállalása mellett növelni kívánja az egyéni számlán jóváírt befizetések reálértékét és biztosítani a reálhozam elérését.

A Befektetési Politika alapelvei fontossági sorrendben a következők:

  • A megtakarítások biztonsága, átláthatósága.
  • A folyamatos likviditás biztosítása.
  • Meghatározott időtávban kimagasló átlaghozam elérése (eredményesség).

A biztonság alapelvét a befektetések kötelező diverzifikációs előírása biztosítja. A Nyugdíjpénztár arra törekszik, hogy az egyoldalú függőség megelőzése érdekében eszközeit megossza a különböző kibocsátók, továbbá a különböző típusú és jellegű eszközök között.

Általános elvként a kockázatosabbnak számító részvényekbe, befektetési jegyekbe, ingatlan alapokba történő befektetések együttes célarányaként 15% lett meghatározva, melytől a vagyonkezelő szakmai és piaci megfontolások alapján eltérhet a Befektetési Politikában meghatározott limittáblázat szerint.

A Nyugdíjpénztár teljes fedezeti tartalékának befektetett portfoliójára vonatkozó referenci index összetétel, amely a külső- és belső vagyonkezelők referencia indexeinek súlyozott összege:

42,87% RMAX – 42,23 % MAX – 6,95% MSCI World (HUF) – 4,97% CETOP (HUF) – 2,98% BUX

A 2021-es év a nemzetközi kötvénypiacokon igen gyenge év volt, a hazai állampapírpiac pedig egyenesen az utóbbi évtized legrosszabb évét zárta. Az év elejétől december végéig az éven túli lejáratú állampapírok teljesítményét reprezentáló MAX index értéke 11,36%-kal csökkent, míg az éven belüli, rövid lejáratú állampapírok RMAX indexe 0,60%-ot esett.

Miután a Vasutas Nyugdíjpénztár eszközei a fent részletezett befektetési politika alapján 85%-os célsúllyal kötvényekből állnak, ennek a részportfoliónak az elkerülhetetlen és jelentős árfolyamesését nem kompenzálhatta a részvény részportfolió pozitív teljesítménye.

A negatív hozam kapcsán kimutatott veszteség a befektetési portfoliót meghatározó kötvények, állampapírok egy konkrét napon mutatott helyzetét tükrözi. Ezt az aktuális állapotot kell napi rendszerességgel kimutatni -értékelési különbözet. Az állampapírok értéke (nettó árfolyama) a kibocsátás és a lejárat között nem végig egységesen 100%, hanem attól felfelé és lefelé is módosulhat, hiszen amennyiben az adott időszakban magas kamaton kerül állampapír kibocsátásra az azzal jár, hogy a régebbi alacsonyabb kamattal kibocsátott papírok értéke a piacon alacsonyabb lesz, mint 100%. Ezen változásokat a Pénztárak az egyéni számlákon napi szinten kötelesek kimutatni.

A hosszabb lejáratú (több éves) állampapírokon keletkezhetnek rövid távú, rövid periódusra vonatkozó, éven belüli veszteségek, azonban a Pénztár ezeket az értékpapírokat lejáratukig megtartja, ezáltal nem realizálja az időszakos veszteségeket.

Tehát ez valójában mindaddig egy virtuális veszteség, míg valamilyen szolgáltatási formát nem igényel, ami pénzmozgással jár, tipikusan amíg a tag ki nem veszi a pénzét.

„A nyugdíjpénztári szektor több mint 25 éves története során időről időre előfordultak olyan rendkívüli világpiaci események, melyek hatással voltak a nyugdíjportfoliók árfolyamának állására is. Elég a 2008-as világválságra és azt övező bizonytalanságra gondolni, melyet követően alig két éven belül rendeződtek a szektor árfolyam értékei.

A jelenlegi, nyugdíjpénztári portfolió árfolyam-állások elsősorban a pénztárak számára elérhető állampapírok árfolyamának csökkenésének tudható be. Meggyőződésünk, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ez az átmeneti csökkenés közép-hosszú távon rendeződik.

Arra bíztatunk minden pénztártagot, hogy őrizze meg nyugdíjcélú befektetéseit, hiszen amennyiben megszűntetik azt, az átmeneti árfolyamveszteséget realizálják.

Továbbra is szeretnénk hangsúlyozni, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások hosszútávra szólnak, így a hozamokat is érdemes hosszabb, 10-20 éves időtávban nézni

Vasutas Nyugdíjpénztár

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.