2020. 03. 16. 21:35

A Vasútegészségügyi NK Kft. közleménye

A járványügyi vészhelyzet miatt intézményrendszerünknek miniszteri utasításra a tervezett ellátásokat halasztania kell, így ellátást csak sürgős szükség miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) kaphatnak. Kérjük, ezt jelezzék telefonos bejelentkezéskor, illetve ezt az intézmény bejáratánál Munkatársaink ellenőrizni fogják.
  1. Tervezett egészségügyi ellátás csak akkor kerül elvégzésre, ha arra sürgős szükség miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése) érdekében kerül arra sor. A gyógytorna, gyógymasszázs, fizikoterápia teljesen leáll országosan. A rendszeres kontrollvizsgálatokra később kerül sor. Viszont az első vizsgálatra, a folyamatban lévő kivizsgálások befejezésére, a sebészeti kötözésre, varratszer
  2. A 65 év feletti munkatársak (orvos/szakdolgozó) nem vehetnek részt személyes találkozással járó betegellátásban. Ez sajnos - tekintettel arra, hogy sok idős orvosunk van - komoly fennakadást fog okozni mind a betegellátásban, mind az üzemorvoslásban.
  3. Az üzemorvosi ellátásban az időszakos vizsgálatok felfüggesztése felmerült, azonban erről még nem született döntés. Az idős orvosok miatt lehet, hogy átcsoportosításokra kerül sor.
  4. A veszélyhelyzet időtartama alatt fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható.
  5. A veszélyhelyzet időtartama alatt a keresőképtelenségről szóló, a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet szerinti igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani.
  6. A kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig. Ez azt jelenti, hogy a betegeknek nem kell beszerezniük újabb szakorvosi javaslatot ahhoz, hogy háziorvosuk felírhassa az adott gyógyszert. Ezt kérjük kommunikálni a betegek felé. Ha a szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel a vészhelyzet megszűnését követő 90. napig ideiglenesen meghosszabbításra került a szakorvosi javaslat.
  7. A veszélyhelyzet időtartama alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet. Azaz telefonon lehet konzultálni, a receptet meg az asszisztens feladhatja a felhőbe az EESZT-n keresztül, ahonnan az most könnyített szabályozással elérhető. Ugyanis hozzátartozó, ismerős is kiválthatja. Ehhez csak a beteg TAJ számát kell tudni, és a kiváltónak azonosítania kell magát a gyógyszertárban).

Egészségügyi Központjaink – kapacitásaik szerint – értesítenek minden beteget a fentiekről. Kérdés esetén érdeklődjenek az Egészségügyi Központok betegfogadási irodáiban.

A 65 év felettiek távmunkával támogathatják az ellátást, ennek szervezése folyamatban van. Elképzelhető, hogy az asszisztens ül a rendelőben, a beteget távkozíliumban látja el a szakorvos a rendelési időben otthonról, és telefonon diktálja a teendőket az asszisztensnek, aki a szakrendelőben végzi az elektronikus adminisztrációt.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.