2019. 05. 09. 09:37

A VSZ törvénymódosítást követel

Jelentősen megnehezítette a munkáltatók számára a munkavállalók öngondoskodásra való ösztönzését, támogatását sőt, valósággal száműzte az erre való hajlandóságot a 2019. év elején életbe lépett SZJA törvény. A Vasutasok Szakszervezete javaslatot tett a törvény módosítására.

A Vasutasok Szakszervezete hosszú idők óta fő prioritásként kezeli a munkavállalói öngondoskodás népszerűsítését, melynek köszönhetően tagjaink szinte mindegyike rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári és/vagy önkéntes egészségpénztári számlával.

A MÁV csoport munkáltatóival fennálló kiegyensúlyozott, az egymás tiszteletére és elfogadására épülő munkaügyi kapcsolatoknak köszönhetően, kollektív megállapodásban rögzített keretek között, a vasutas munkavállalók több mint öt éve részesülnek önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói tagdíj-kiegészítésben.

A Kormány 2018-at a családok évének nevezte, 2019-ben pedig megerősítette a család, mint alapvető érték kiemelt fontosságát, melynek körében az öngondoskodás támogatása továbbra is nagy jelentőséggel bír.

Figyelembe véve a pénzügyminiszter azon tavalyi kijelentését, mely szerint 2019-ben is 15%-os marad az SZJA mértéke, javasoltuk az önkéntes egészségpénztárak tagjai részére nyújtott munkáltatói tagdíj-kiegészítés elősegítését, az ezt vállaló munkáltatók részére biztosított adókedvezmény által. Továbbá, a választható béren kívüli juttatások körében az önkéntes kölcsönös nyugdíj-, és egészségpénztárak adómentessé tételét.

Mindezekhez képest, a 2019 év elején hatályba lépő SZJA törvény az öngondoskodás munkáltatók általi ösztönzését, ezzel a munkavállalók ezirányú szemléletváltását és hajlandóságát egyenesen száműzte köreiből.

Álláspontunk szerint, ezzel a lépéssel a kormányzat maga is nagymértékben szab gátat a munkaerő folyamatos utánpótlásának, megtartásának, akadályozva a munkavállalók egészségének hosszú távú megőrzését, illetve az esetlegesen felmerülő egészségkárosodások megelőzését vagy éppen gyors kezelését. Márpedig utóbbiak elengedhetetlenek ahhoz, hogy a munkavállalók hosszútávon fenntartható munkaképességre tegyenek szert.

Fentiekre tekintettel, szakszervezetünknek az a véleménye, hogy az egészség megőrzésére, valamint a nyugdíjas évekre való önálló felkészülés, azaz az öngondoskodás, valamint az erre való felhívás, annak népszerűsítése és kormányzati támogatása az egyik legfontosabb tennivaló a gazdaság fejlődése és a munkaerőhiány kiküszöbölése érdekében. Az első lépés lehet ennek megvalósításához a hatályos SZJA törvény módosítása, melyben az öngondoskodás munkáltatók általi támogatását, valamint a munkavállalók egészségének megőrzésére, megelőzésére irányuló juttatásokat adómentessé teszik.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.