2021. 01. 19. 21:30

Akcióban a gépészek

Személyes találkozásokra épített tájékoztatási és konzultációs sorozatot indított a Vasutasok Szakszervezete Gépészeti Intéző Bizottsága (GIB). A GIB vezetői sorra felkeresik a területeket, találkoznak a tagokkal, hogy lehetőleg minden fontos témáról közvetlenül tájékoztassák az érdeklődőket, s helyben válaszoljanak a kérdésekre. A járványügyi előírások szigorú betartásával szervezett idei első találkozás helyszíne Debrecen JBI Fűtőház volt.

Annak ellenére, hogy erre az évre is árnyékot vet a Covid-19 járvány és a terjedés megakadályozásával járó sok szigorítás, a Vasutasok Szakszervezete fontosnak tartja a személyes találkozásokat, hiszen ez a leghitelesebb, legközvetlenebb formája az információátadásnak, az ügyek, a problémák és a tervek megbeszélésének. Az idei első ilyen programot Debrecen JBI Fűtőházba szervezték, ahol Meleg János, a VSZ elnöke a szervezet helyzetéről, eredményeiről, kapcsolatairól, koalícióról, tervekről és a szakszervezeti tagság fontosságáról beszélt.  Az elnök tájékoztatóját kiegészítette Suszter Csaba, a VSZ debreceni területi vezetőjének  az ismertetője, amiből a szervezeti élet mellett a tagoknak biztosított kedvezményeket is megismerhették az érdeklődők.

A jelenlévő gépészeket Kövesdi Tamás GIB-titkár a tavaly elért eredményekről tájékoztatta. A bértárgyalásokról, az évközi bérintézkedésről, s azok széleskörű eredményeiről, a többletképesítés 20-százalékkal való növeléséről, a kegyeleti mosás duplájára emeléséről, a teljesítményösztönző rendszerről, a telepi vasúti járművezetők bérrendezéséről és besorolásukról, s a megállapodásban foglalt kezdeményezésről is beszélt. Hozzászólásában ismertette a bérruha változásokat és az azzal kapcsolatos problémákat is, majd szóba kerültek az elkezdett munka folytatásának, valamint a KSZ módosításának tervei is. Az elhangzottak után a munkavállalók is kérdeztek, elmondták véleményüket, problémáikat.

A sorozatot a GIB-titkár Celldömölk telephelyeken – kocsiműhely, fűtőház – és Szombathelyen folytatta, a MÁV-Vasjárműbe tervezett látogatás azonban „egyéb” okok miatt meghiúsult, de tervek szerint később bepótolják.

Kedvező visszajelzés a szakszervezet munkájára, hogy a helyszíneken sok kolléga meghallgatta a tájékoztatókat, hozzászóltak a témákhoz, elmondták a véleményüket, észrevételüket. A sorozat folytatásától a VSZ vezetői azt – is – remélik, hogy az egyelőre még szervezeten kívüli kollégák is ráébrednek: érdemes egy olyan eredményes csapathoz tartozni, s erősíteni azt, amely hitelesen küzd a munkavállalókért.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.