2020. 03. 25. 16:32

Államtitkári intézkedésért folyamodott a HUNGRAIL

A HUNGRAIL dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárhoz fordult állásfoglalásért, illetve kérte a szakpolitikus közbenjárását, hogy minél előbb kiderüljön: a veszélyhelyzetet kihirdető kormányrendelet, illetve a koronavírus miatt a köznevelési és szakképzési intézményekben új munkarend bevezetéséről szóló kormány határozat hatályba lépése hogyan befolyásolja a már megkezdett képzéseket, vizsgakötelezettségeket, az egészségügyi alkalmasság tanúsítását.

A vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkaköröket betöltők 19/2011. (V. 10.) NFM rendelet szerinti oktatás, képzés valamennyi formájára, a vizsgakötelezettségekre és a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkaköröket betöltő munkavállalókkal szemben támasztott egészségügyi követelményekről és az egészségügyi vizsgálat rendjéről szóló 203/2009 (IX. 18.) Korm. rendelet előírásaira vonatkozóan a tagvállalatoknál kérdések merültek fel a tekintetben, hogy a veszélyhelyzetet kihirdető 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet, illetve a koronavírus miatt a köznevelési és szakképzési intézményekben új munkarend bevezetéséről szóló 1102/2020. (III. 14.) Korm. határozat hatályba lépése, hogyan befolyásolja a már megkezdett képzéseket, vizsgakötelezettségeket, az egészségügyi alkalmasság tanúsítását.

Tekintettel arra, hogy az ITM és a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. folyó év március 19-től visszavonásig felfüggesztette a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, felmerül annak kérdése, hogy a felfüggesztés utáni képzések, vizsgák, egészségügyi alkalmasság-tanúsítás elmaradása hogyan érinti az arra kötelezett munkavállalók alkalmazhatóságát.

Bizonytalanság merül fel azt illetően is, hogy a társasági szintű képzések, vizsgák tekintetében is alkalmazandók-e a 1102/2020. (III. 14.) Korm. határozat rendelkezései. A Magyar Vasúti Egyesület tagvállalatai számára a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkaköröket betöltő munkavállalókkal szemben támasztott oktatási-képzési és egészségügyi alkalmassági követelmények olyan nehézségeket okoztak eddig is, amelyeket – mint súlyosan versenyképesség-torzító tényezőt – már több fórumon ismertették.

A HUNGRAIL megítélése szerint a COVID-19 kapcsán bevezetett különleges jogrend keretében feltétlenül tisztázni kell azt, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt lejáró vizsgák, képzések érvényességi ideje meghosszabbodik-e a különleges jogrend megszűnéséig, illetve azután egy ésszerűen meghatározott határozott időtartamig – akár a KAV által lebonyolított, akár társasági vizsgákról, képzésekről van-e szó.

forrás: HUNGRAIL

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.