2016. 12. 22. 11:59

Állásfoglalás az első közszolgáltatói fórum után

December 21-én került megrendezésre az a fórum, amelyet a közszolgáltatások területén működő szakszervezetek kezdeményeztek. A résztvevők az eseményről az alábbi állásfoglalást adták ki:

"A közelmúltban a versenyszféra szakszervezeti konföderációi és a közszolgáltatások területén működő reprezentatív ágazati szakszervezetek egyeztetést kezdeményeztek a kormányzat illetékes képviselőivel.

A mai napon (2016. december 21.) megrendezett fórumon részt vett a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és a Nemzetgazdasági Minisztérium  munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, valamint a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének (STRATOSZ) társelnöke.

Az egyeztetés aktualitását a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában született (a minimálbér és garantált bérminimum emelésről szóló) bérmegállapodás – többségi állami/önkormányzati tulajdonban lévő – közüzemekre gyakorolt hatása, illetve az erre adandó kormányzati reakciók adták.

A szakszervezetek és a közszolgáltatásban tevékenykedő munkáltatói érdekképviselet képviselői jelezték, hogy a szektorban fokozódó munkaerőhiány mielőbbi és hatékony kormányzati beavatkozást kíván annak érdekében, hogy a munkaerő-piacot jellemző és várhatón fokozódó belső migráció mérséklődjön, ezzel összefüggésben a közszolgáltatások volumene és minősége a jövőben is fenntartható legyen.

Bizakodásra ad okot, hogy a tárcák jelen lévő képviselői a kialakult helyzetet az érdekképviseletekkel azonosan ítélték meg, egyúttal azt is jelezték, hogy a kérdés a Kormány napirendjén van.

A konzultáción résztvevő felek abban is egyetértettek, hogy a mára kialakult feszültségek kezelésére a szociális partnerek között egy több éves megállapodásra van szükség. Konszenzus mutatkozott abban is, hogy az érintett munkáltatói körre vonatkozóan is célszerű lenne mielőbb egy – az egyes vállalatcsoportok eltérő helyzetét is figyelembe vevő – differenciált bérajánlás elfogadása.

A mai fórum az első olyan rendezvény volt, ahol az állami tulajdonú közszolgáltatást végző vállalkozásoknál működő reprezentatív szakszervezetek és a tulajdonos minisztérium (továbbá az érintett kormányzati szervek) felelős beosztású képviselői közvetlen konzultációt folytathattak.

Azzal, hogy harmadik félként az érintett munkaadói szövetség (STRATOSZ) is érdemben részt vett a rendezvényen, nyilvánvalóvá vált, hogy valós igény mutatkozik egy új szektorális érdekegyeztető fórum létrehozására.

Az így létrehívott fórum (Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma) megfelelő színteret és rendezett kapcsolati hálót jelenthet a köztulajdonban álló munkáltatók és a szakszervezetek számára a szociális párbeszéd lefolytatására. "

 

 A kezdeményezők nevében:

 Szakszervezeti konföderációk:

 Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, Doszpolyné dr. Mészáros Melinda, elnök

Magyar Szakszervezeti Szövetség, Kordás László, elnök

Munkástanácsok Országos Szövetsége, Palkovics Imre, elnök

 

Ágazati szakszervezetek:

Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Dr. Szilágyi József, elnök

Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000, Király András, elnök

Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, Varga Tibor, elnök

Közúti Közlekedési Szakszervezet, Baranyai Zoltán, elnök

Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, Buzásné Putz Erzsébet, elnök

Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, Dr. Laboda József, elnök

Postás Szakszervezet, Tóth Zsuzsanna, elnök

Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége, Ádám István, elnök

Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Gulyás Attila, elnök

Vasutasok Szakszervezete, Meleg János, elnök

Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, Halasi Zoltán, elnök

Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Fürjes József, elnök

Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége, Pető Sándor, elnök

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.