2021. 04. 20. 20:58

Bérajánlatra várva, közös fellépésre készülve

Az utóbbi évek gyakorlata szerint a minimálbérről szóló megállapodás megkötése után a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán (KVKF), a szakszervezetek-, és a munkáltatók, valamint a tulajdonos magyar állam képviselői folytatják le a közszolgáltató vállalatokra vonatkozó tárgyalásokat, amely keretet biztosít és megadja a felhatalmazást a vállalati béralkuk megindításához.

A jelenlegi, az ország minden szektorát súlyosan érintő járványhelyzetben a KVKF tárgyalásokra még nem került sor. A kormányzat eddigi sürgetéseinkre válaszul türelmet kért.

Időközben megtörtént a munkáltatói oldalt képviselő STRATOSZ (Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége) tisztújítása is, amely során dr. Homolya Róbertet választották a szervezet elnökének.

Hosszú várakozás után a STRATOSZ elnöke április 29-ére összehívta a háromoldalú (kormány, munkáltatók, szakszervezetek) érdekegyeztetést, ahol reményeink szerint végre érdemi előrelépés történik és a kormány nyilatkozik a béreket illető álláspontjáról, ami után megkezdődhetnek a vállalati tárgyalások.

A KVKF munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek ezzel kapcsolatban ma egyeztették álláspontjaikat és közös állásfoglalást adtak ki:

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának munkavállalói oldala a mai napon tartott egyeztetését követően kiemeli, hogy lassan öt hónapja húzódik a lakosságot alapvetően érintő közszolgáltatások területén (postai szolgáltatások, közösségi közlekedés, energiaipar, vízellátás) a 2021. évi bérmegállapodások megkötése.

A közszolgáltatások a lakosság egészét szolgálják ki, árukat vagy szolgáltatásokat nyújtanak egyének, családok és a közösségek számára. A ’koronavírus-helyzet’ egyik következménye, hogy bizonyos közszolgáltatások felértékelődtek, társadalmi megbecsültségük látványosan megnövekedett; a munkavállalók kiemelt megpróbáltatások közepette álltak helyt az elmúlt hónapokban.

Napjaink gazdasági helyzetében különös igazságtartalmat nyer az az állítás, hogy a közszolgáltatások fejlesztése és az e területekhez kapcsolódó munkahelyek megőrzése - a keresetek érzékelhető növelésével - pozitív hatást gyakorol az egész gazdaságra, segítve annak újraindítását.

A tárgyalások április 29-én kezdődnek, amelyhez a munkavállalói oldal immár érdemi ajánlatot vár a kormányzattól és a munkáltatói oldaltól. Ennek hiányában közös fellépésre készülünk.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.