2017. 06. 22. 12:05

Itt az év első hőségriadója!

Az ilyenkor szokásos jótanácsok természetesen most is aktuálisak: igyunk sokat - de ne kávét és ne alkoholt, a déli órákban ne menjünk a napra és kerüljük az erős fizikai munkát. De az év első hőségriadója alkalmából vegyük sorra a szükséges intézkedéseket, annak érdekében, hogy baj nélkül túléljük.

A globális felmelegedés, a klímaváltozás következtében várhatóan gyakoribb és intenzívebb hőséghullámokra kell számítanunk a jövőben. 2001 és 2005 között évente 1-2 hőhullám fordult elő, az utóbbi 5 évben viszont ez a szám 3-5 közé emelkedett. Az ilyen időszakok különösen megviselik a szervezetet, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a meleg, forró napokhoz.

Amennyiben az ÁNTSZ hőségriasztást rendel el, a munkáltató a személyi biztonságot és az egészséget veszélyeztető kockázatok csökkentése, illetve megelőzése érdekében a Kollektív Szerződés I/B sz. mellékletében meghatározott intézkedéseket köteles megtenni, és a munkavállalók részére legalább a hivatkozott szabályozásokban meghatározott ellátást köteles biztosítani:

  • Munkaszervezési intézkedéseket kell tenni a nagy melegben és a szabadtéri munkahelyeken a tűző napon történő munkavégzés időpontjainak lehetséges módosítására. A lehetőségek szerint olyan munkaszervezési intézkedéseket kell alkalmazni, amelyek lehetővé teszik a korábbi munkaidőkezdést, vagy a 11 óra utáni szabadtéren történő munkavégzést csökkentik.
  • Szabadtéren tartós munkát végző munkavállalóknak közepesen nehéz fizikai munka esetén 30 °C-ot meghaladó, nehéz fizikai munka esetén 29 °C-ot meghaladó 11–16 óra közötti átlagos hőmérséklet esetén ez időszakra vonatkozóan óránként kell pihenőidőt biztosítani.
  • Amennyiben az átlagos hőmérséklet az előző bekezdés szerinti határértéket meghaladja pihenőidőt a KSZ 1/B 4. pontban meghatározottak szerin kell biztosítani. (Közepesen nehéz munkakörben 33 Celsius fokig 10 perc, felette 20 perc. nehéz munkakörben 32 fokig 10 perc, a felett 20 perc pihenőidőt kell biztosítani.)
  • Amennyiben lehetséges a klímatizált helyiségek, járművek igénybevételi lehetőségeinek biztosítása.
  • Biztosítani kell, hogy a pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülő alkalmatossággal ellátott körülmények között töltsék el a munkavállalók. Ahol nem áll rendelkezésre a pihenő idő eltöltésére, a környezethez képest hűvösebb árnyékos hely, ott lehetőség szerint gondoskodjanak megfelelő árnyékolással (pl. sátorlapok alkalmazásával) ellátott hely kijelöléséről, megfelelő ülő alkalmassággal ellátva.
  • 11–16 óra közötti időszakra – amennyiben az átlaghőmérséklet a KSZ 1/B 4. pont szerinti kedvezőtlenebb határértéket meghaladja – rendkívüli munkavégzés nem rendelhető el, kivéve baleset, elemi csapás, súlyos kár megelőzése, elhárítása esetén.
  • Szabadtéren tárolt, illetve a szabadból a zárt térbe vitt (felmelegedett) vasúti járművek belső terében végzett munkák, illetve zárt tehervagonok kirakása, átrakása esetén is a KSZ 1/B 4. pont szerinti pihenőidőket kell biztosítani.
  • Szabadtéri munkavégzés esetén korlátozni kell a déli órákban, a tűző napon történő munkavégzést (munkaszervezési intézkedésekkel a pihenőidők biztosítása, árnyékban vagy fedett helyen munkáltatással, árnyék biztosításhoz szükséges eszközök kéznél tartásával pl. ponyvák).
  • A melegnek minősülő környezetben végzett munka időtartamára a munkavállalók részére igény szerinti mennyiségben, megfelelő hőmérsékletű védőitalt kell biztosítani a higiénés követelmények betartása mellett. ( ivóvíz minőségű vizet kell biztosítani arc és kézmosáshoz, borogatáshoz).
  • A védőital megfelelő hőmérsékletének (14-16 Celsius fok) biztosítása hűtéssel, vagy hőszigetelt edényzettel (pl. termosz) történjen..
  • Az esetlegesen szükségessé váló elsősegélynyújtás feltételeinek biztosítására, A munkahelyi elsősegélynyújtó helyek kijelöléséről, az elsősegélynyújtás feltételeiről - különös tekintettel a hőségből adódó rosszul létekre -, valamint az ezekre vonatkozó tájékoztatásról gondoskodni kell. A munkavállalók figyelmét fel kell hívni arra, hogy az esetlegesen előforduló panaszok (pl. fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén a munkát azonnal hagyják abba és keressék fel a pihenő helyet, szükség esetén igényeljék az elsősegélynyújtást, vagy az orvosi ellátást.
  • A tartós hőhatás miatt a műszaki berendezések esetleges meghibásodásának fokozott ellenőrzésére,
  • Szabadtéren munkát végzők részére UV fényvédő krém biztosítása.
  • Szabadtéren munkát végzők részére szalmakalap biztosítása.
  • A tűzveszély fokozódása miatt az érintett munkavállalók figyelmeztetése.
  • A biztonságos munkavégzést ne veszélyeztető könnyített ruházatban történő munkafeladatok engedélyezése.

A másod és harmadfokú hőségriasztás,valamint a nagyon erős (és ennél nagyobb) UV sugárzási szint esetén szabadtéri munkahelyeken (munkaterületen) a tűző napon folyamatosan csak

  • baleset esetén szükséges munkákat,
  • havária esetén a szükségessé váló tevékenységeket,
  • a forgalom lebonyolításával összefüggő, folyamatos üzem biztosításához szükséges tevékenységeket,
  • a hőterhelés által okozható meghibásodások kontrollálásához (pl. vasúti pálya, felsővezeték ellenőrzése) szükséges tevékenységet szabad végezni.

A második és harmadik fokozatú hőségriasztás esetén szabadtéri munkahelyen (munkaterületen) 11.00 és 16.00. óra között valamint hőségriasztástól függetlenül, ha a tényleges (pillanatnyi) hőmérséklet szabad téren a 35 oC-ot meghaladja,  a forgalom lebonyolításával összefüggő, valamint a forgalom alatt álló pályán a pályalétesítmények karbantartásával kapcsolatos  munkákat – az állomási technológiákban, Állomási Végrehajtási Utasításban, vagy az MSZ 14 399 szabvány szerinti technológiai utasításban meghatározott – technológiai - létszámnál kevesebb létszámmal nem szabad munkát végezni.

 

Elsősegély

A hőhullám esetén a következő – beavatkozást igénylő – egészségkárosodások fordulhatnak el:

Hőség-stressz: akkor kell számítani rá, ha a testhőmérséklet tartósan 38 oC fölé emelkedik. Járművezetésnél, nagy figyelmet igénylő munkánál a lehetséges következmény kockázata megnövekszik.

Napszúrás: a szervezet reakciója a nagy melegre. Jelei: erős izzadás, gyengeségérzés, izomgörcsök, sápadtság, szédülés, hányinger hányás, ájulás jelentkezhet. Kezelése orvosi beavatkozást igényel, de a jelenség észlelése esetén az érintett személyt a kockázatot jelentő környezetből azonnal el kell távolítani, a veszélyes tevékenységet nem szabad folytatni.

Hőguta: akkor következik be, amikor a szervezet már egyáltalán nem tudja kontrollálni a testhőmérsékletet. A testhőmérséklet gyorsan emelkedik 39 oC feletti értékre, a test hőszabályozása nem működik (nem tud izzadással lehűlni). Következménye tartós egészségkárosodás, vagy halál is lehet. Az érintett személyt az expozíciós környezetből azonnal el kell távolítani, hőmérsékletének csökkentését – alkalmas módon – azonnal meg kell kezdeni, majd orvosi ellátásban kell részesíteni.

Szabadtéri munkavégzés esetén a készenlétben tartott elsősegélynyújtó felszerelést ki kell egészíteni a következőkkel:

  • 1 db lázmérő
  • Legalább 2 db, vizes borogatásra alkalmas kendő
  • Legalább 2 liter, vizes borogatásra felhasználható, ivóvíz minőségű víz.(Borogatásra alkalmas az ivóvízként, vagy kézmosó vízként juttatott, nem az elsősegélynyújtó felszerelés részét képező víz is.)

 

Rosszullét, sérülés esetén az elsősegélynyújtásra vonatkozó alapszabályokat kell alkalmazni.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.