2019. 04. 09. 19:33

Egészségmegőrző program: a munkavállalót nem éri veszteség

A Vasutasok Szakszervezete kezdeményezésére az Egészségmegőrző program munkavállalói adó- és járulékfizetési kötelezettségét 2019. évben kompenzálja a munkáltató.

A munkáltató által a 37/2018. (XI. 16. MÁV Ért. 12.) EVIG számú, A MÁV Zrt. Egészségmegőrző programjának működtetéséről tárgyú utasítás alapján biztosított Egészségmegőrző programban való részvétel a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 4.§ (2) bek. alapján 2019. évtől a  magánszemély adóköteles bevételének minősül, amely után személyi jövedelemadó megfizetése kötelező.

 4.§ (2)  Bevétel a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában - pénzben (e törvény alkalmazásában ideértve a készpénz-helyettesítő eszközt is), és/vagy nem pénzben - mástól megszerzett vagyoni érték. Nem pénzben megszerzett bevételnek minősül különösen

  1. a) az utalvány (ideértve különösen a kereskedelmi utalványt és minden más hasonló jegyet, bónt, kupont, valamint egyéb tanúsítványt, amely egy vagy több személy árujára vagy szolgáltatására cserélhető, illetve egy vagy több személy esetében is alkalmazható kötelezettség csökkentésére);
  2. b) dolog, szolgáltatás, értékpapír, részesedés, forgalomképes vagy egyébként értékkel bíró jog;
  3. c) elengedett, átvállalt tartozás; a magánszemély helyett teljesített kiadás, befizetés;
  4. d) kamatkedvezmény; dolog, szolgáltatás személyes (magáncélú) ingyenes vagy kedvezményes használata, igénybevétele.                     

2019. évben az egészségmegőrző programba résztvevő munkavállalók esetében a fentiek szerint keletkezett adófizetési kötelezettséget a munkáltató egyösszegű juttatással ellentételezi abban a hónapban, amikor a munkavállalónak adófizetési kötelezettsége keletkezik. Így az adófizetési kötelezettség miatt a munkavállaló nettó jövedelme nem csökken.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.