2021. 10. 22. 13:32

Egységes szabályozást Ausztria és Magyarország között!

A fizetéseket is érintő kötelezően egységes szabályozást – kollektív szerződést – követel a határon átnyúló vonalakon dolgozó vasutasok számára egy osztrák és a VSZ részvételével három hazai szakszervezet. A munkakörülmények javítását is célzó követelés teljesüléséhez az érintett szakszervezetek készek nemzetközi segítséget is kérni.

Egységes munka-, pihenő- és vezetési időt, azonos feltételek szerinti szüneteket, a határ mindkét oldalon kulturált szociális helyiségeket, rendkívüli események – például balesetek – utáni azonos mértékű és színvonalú támogatást és főként egyforma szabályozás szerinti fizetést követel négy szakszervezet a Magyarország és Ausztria határain átnyúló vasúti forgalomban dolgozók számára.

Az osztrák VIDA, valamit a magyarok részéről a Vasutasok Szakszervezete, a VDSZSZ Szolidaritás, valamint a MOSZ elnökei aláírásával szentesített szándéknyilatkozatból kiderül az is, hogy az egységes rendszert a megfelelően képzett vasutasok számára dolgozták ki, ezzel is jelezvén, hogy a felkészültségre és a megfelelő nyelvi tudásra – B1-es szint – feltétlenül szükség van a nemzetközi viszonylaton.

A négy szakszervezet a szándéknyilatkozatában egyértelműen leszögezi: pontosan szabályozott, átlátható és ellenőrizhető digitális munkaidő felügyeletet is követelnek.

A felek kijelentik, követeléseiket készek nemzeti és nemzetközi szinten is előterjeszteni.

Kapcsolódó dokumentum:

Szándéknyilatkozat_VIDA_VSZ_VDSZSZ_MOSZ

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.