2022. 02. 10. 20:16

Elismerés a helytállásért

Elnök-vezérigazgatói kitüntetésben részesült az elszabadult tehervonatot megállító tisztségviselőnk. Bortnyákné Fürjész Ildikó több mint 30 éves gyakorlattal rendelkező forgalmi szolgálattevő Hidasnémeti állomáson és a Vasutasok Szakszervezete Forgalmi Alapszervezet Szerencs titkára.

Ildikó szakmai tapasztalata jelentős mértékben elősegíti az utasításszerű és balesetmentes munkavégzést. Január 10-én egy 2000 tonnás, mozdonyvezető nélküli tehervonat Szlovákia területéről Hidasnémeti állomás irányába elszabadult, és csak a kolléganő lélekjelenlétének köszönhető, hogy a vasúti járművekben, a pályában anyagi kár nem keletkezett, és nem történt személyi sérülés sem.

A megfutamodott tehervonat átlépte az államhatárt, és 21:32-kor Hidasnémeti állomás "C" jelű Megállj állású bejárati jelzőjét is meghaladta, majd a 7. számú váltót felvágta. Hidasnémeti állomáson mintegy 40 km/h sebességgel átgurult.  A rendelkező forgalmi szolgálattevő Ildikó a megfutamodott vonatot szabad vágányúton át a 98. számú mellékvonal felé terelte. Döntésének helyességét igazolta, hogy a vonat Zsujta megállóhely felé az emelkedő pályarészen megállt.

A rendelkező forgalmi szolgálattevő ezen esemény bekövetkezésére nem tudott felkészülni. Higgadtságának és helyzetfelismerésének köszönhetően olyan döntést hozott, amely az elképzelhető legjobb kimenetelűnek bizonyult. Amennyiben bármilyen módon Hidasnémeti állomás területén megpróbálta volna megállítani a megfutamodott tehervonatot, az beláthatatlan személyi sérüléseket és anyagi károkat okozhatott volna. A helyzet komolyságának felismerésétől a még lehetséges beavatkozásig csak pár másodperc állt a rendelkezésére. Haladéktalanul jelentette az eseményt a területi főüzemirányító felé, annak érdekében, hogy amennyiben a vonat az emelkedő pályarészen átgurulna, lehetőség legyen felkészülni Abaújszántó vagy Tállya állomáson történő kisiklatására. A célja az volt, hogy megakadályozza a közel 2000 tonnás tehervonat Szerencs állomásig történő eljutását, és ezáltal történő kikerülését a 80. sz. fővonalra.

Ildikó hősies helytállását dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató kitüntetéssel ismerte el. 

Gratulálunk!

Forrás: MÁV Hírlevél

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.