2019. 11. 07. 09:37

Munkavédelmi őrjárat Ercsiben és Dunaújvárosban

A forgalmi szolgálati helyeken fennálló munkakörülményeket vizsgálta őrjáratunk ezúttal Ercsi és Dunaújváros állomásokon. Dunaújvárosban kezdeményezésünkre jelentősen javultak a körülmények, míg Ercsiben lehangoló állapotok fogadtak minket. Igaz, Ercsiben biztató volt, hogy felelős, tenni akaró főnökség és jobbító szándékú illetékesek sora várta „delegációnkat”.

Dunaújvárosban azt néztük, történt-e változás a legutóbbi ellenőrzésünk óta. Vagyis, ez egy utóellenőrzés volt. Ercsi Állomást azonban most vizsgáltuk először. Sajnos, ezt a helyszínt elkerüli a Kelenföld-Pusztaszabolcs vonalon folyamatban lévő vasútépítés, felújítás. Így ettől a beruházástól nem lehet remélni, hogy az állomáson szolgálatot teljesítő munkavállalók körülményei javuljanak. Persze mondhatnánk, hogy öröm az ürömben, mert Ercsiben így, technológiai fejlesztés hiányában megmaradnak a munkahelyek. Változatlan formában. Márpedig a jobbításon folyamatosan dolgozni kell.

Segíteni akaró főnökség

Szerencsére, már a bejárást megelőző helyszíni beszélgetések során kiderült, hogy Kelenföld Forgalmi Csomóponti Főnökség vezetése igyekszik javítani a munkakörülményeken. Ahogy mi is. Amikor a munkáltató és a munkavállalók képviselői is tenni akarnak, akkor nem a kifogásokat sorolják, hanem, hogy mit tettek idáig, miket rendeltek meg és mik a jövőbeni szándékok. Persze, a megoldáshoz elengedhetetlen a felelős hozzáállás. Itt ebben nem volt hiba, ezt jól tükrözte a jelenléti ív is: egy teljes oldalt megtelt a résztvevő szervezetek és azok képviselőinek neveivel. Ami ennél is fontosabb, hogy minden meghívott szervezet képviseltette magát. A bejárásokon részt vett a Vasutasok Szakszervezete mellett a forgalmi csomóponti főnökség vezetője, az állomások vezetői, a területi ingatlankezelési főnökség vezetője, a munkavállalók munkavédelmi képviselője, a főnökség munkavédelmi partnere, a MÁV Zrt munkavédelmi szakembere és a MÁV Zrt Központi Munkavédelmi Bizottság képviselője. Ez így is van rendjén, hiszen, a munkakörülmények állapotfelméréséhez, a jobbító változtatáshoz elengedhetetlen, hogy minden érintett az aktuális állapotról szerezzen tudomást. Reményeink szerint, legközelebbi bejárásunkon tiszteletét teszi az érintett foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást végző orvos is. Rajtunk nem fog múlni, mi biztosan meghívjuk.

Sok a tennivaló

A bejáráson tapasztaltak szerint feltétlenül szükség van tisztasági festésre, fűtéskorszerűsítésre, nyílászárók karbantartására és festésére, huzatmentesítésre, a takarítás minőségének fejlesztésére, amelyek szükségszerűen érintik mindhárom szolgálati helyet. Ercsi Állomáson is azt a máshol is viszonylag gyakran visszatérő problémát tapasztaltuk, hogy a forgalmi szolgálattevők képernyős munkahelyeket tervezés nélküli, éppen ezért helytelenül alakították ki. Tapasztalataink szerint ezeket úgy hozták létre, hogy sem az érintett munkaegészségügyi szakemberek, sem a munkavédelmi képviselő nem véleményezte. Pedig ez szükséges és fontos is. Itt is szükséges lett volna. Tudjuk, nem egyszerű egy forgalmi kezelőpultot kicserélni, átalakítani úgy, hogy többféle tevékenységre alkalmas és szabályos legyen. Utólag, már „üzem” közben bonyolultabb, de elengedhetetlen az átalakítás. Talán meg kellene vizsgálni és példaként használni a máshol már jól működő ugyanilyen pultokat. Ezeket is utólag alakították át úgy, hogy több funkcióra is alkalmas legyen, s ergonómiai szempontból is megfeleljen. A tapasztaltakról az eddigi gyakorlatnak megfelelően itt is feljegyzésben kezdeményeztük a munkáltatónál a szükséges intézkedéseket.

Kezdeményezésünkre jelentősen javultak a munkakörülmények

Bejárásunk másik helyszínén, Dunaújváros állomás szolgálati helyein megnyugtató kép fogadott bennünket. Itt utóellenőrzést végeztünk, a januári bejárásunkat követő kezdeményezéseink végrehajtását vizsgáltuk. A látottak alapján kijelenthetjük, hogy a korábbi állapotokhoz képest jelentősen javultak a munkakörülmények. Végrehajtották a váltókezelő őrhelyek külső és belső festését, elvégezték a szigetelést, burkolattal láttak el különböző felületeket. Köszönet minden résztvevőnek, aki szellemileg és fizikailag hozzájárult az eredményekhez. Vannak további teendők, mint például a nyílászárók karbantartása, szigetelése. Ezek elvégzésére is ígéretet kaptunk. Meglátásunk szerint a jó munkakörülményeket a frissen festett épület látványa is jelzi. A komfortérzet meghatározza a munkavállalók hangulatát is, ez pedig kihat a munkára. Dunaújváros érintett szolgálati helyeit sikerült otthonosabbá tenni. Ez a célunk minden munkahelyen, minden tagunk érdekében.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.