2018. 10. 20. 07:29

Érdemes elővételben jegyet váltani a vasárnapi TELEVONAT-ra

Kiválóan startolt az első TELEVONAT, ami vasárnap 377 utassal közlekedett Nyíregyházáról Debrecenen át a fővárosba. A modern, kétegységes FLIRT motorvonaton egyedi, kedvező ár mellett, garantált ülőhellyel juthatnak el Budapestre az utasok, akik a jegyek többségét – 300 darabot – online váltották meg.

Szeptember 30-ától vasárnaponként, a délutáni csúcsidőszakban – egyelőre kísérleti jelleggel – új távolsági szolgáltatást biztosít a MÁV-START a nyírségi megyeszékhelyről a fővárosba tartó utasoknak. A vasúttársaságnak ezzel az a célja, hogy az utasok széles körének vonzó, olcsó, gyors, de legfőképpen biztonságos alternatívát nyújtson a belföldi távolsági közlekedésben.

Az első, múlt vasárnapi járat szinte teltházas volt: 377-en utaztak a 400 férőhelyes FLIRT motorvonaton. A jegyek 80 százalékát, mintegy 300 darabot – a 10%-os online kedvezményt kihasználva – a vasúttársaság internetes keresőjén keresztül vásárolták meg.

Az induláskori tapasztalatok és a visszajelzések azt igazolták, hogy az utasok közül sokan telekocsi helyett választották a TELEVONAT-ot. Másrészt a Nyíregyháza–Debrecen–Budapest viszonylaton, vasárnap délután közlekedő InterCity-ken és a TELEVONAT-on együtt 188 fővel többen utaztak az új vonat hatására, mint a szeptember 30-át megelőző vasárnapon. A TELEVONAT utasainak nagyjából fele a késő délutáni idősávban közlekedő InterCity-járatokról ült át – így ezekre is könnyebben tudtak helyet foglalni azok, akik IC-vel akartak utazni.

Az eddigi tapasztalatok alapján biztos, hogy az október 7-én közlekedő TELEVONAT-ra már most érdemes elővételben jegyet váltani – akár a MÁV-csoport honlapján, akár a Vonatinfó alkalmazás segítségével. A vasúttársaság az elővételi adatokat folyamatosan nyomon követi, és igény esetén 600 főre bővíti a TELEVONAT kapacitását.

Háttérinformáció:

A 17:08-kor induló TELEVONAT Nyíregyházától Budapest-Nyugati pályaudvarig csak három helyen, Debrecenben (17:38-kor), Kőbánya-Kispesten (20:10-kor) és Zugló vasútállomáson (20:18-kor) áll meg, a Nyugatiba 20:27-kor érkezik. A különleges mentesítő járat kizárólag speciális, úgynevezett TELEVONAT-jeggyel vehető igénybe, melynek ára rendkívül kedvező: Nyíregyházáról 2490, Debrecenből 2210 forintba kerül, de még olcsóbb, ha az utas az önkiszolgáló csatornák valamelyikén keresztül váltja meg a jegyét. Jegyautomatás vásárlásnál ugyanis csak 2366, illetve 2100 forintot, az e-vonatjegyért (akár a mavcsoport.hu-n, akár a Vonatinfóból vásárolva) pedig mindössze 2241, illetve 1989 forintot kell fizetni. A TELEVONAT-tal történő utazáshoz más kedvezmény nem vehető igénybe, így például START Klub VIP- vagy Prémium kártya sem használható fel. A jegy cseréje nem lehetséges, visszaváltása a vonat menetrend szerinti indulása előtt legkésőbb egy órával kezdeményezhető. A másodosztályú járműveken az ülőhely garantált, mivel az adott TELEVONAT-járatra a rendelkezésre álló 400 (vagy elővételi igénytől függően 600) ülésnél több menetjegyet nem értékesít a vasúttársaság. Az ülőhelyeket az utasok érkezési sorrendben, a jegyeken feltüntetett egységben foglalhatják el. A járaton kutya (kivéve segítő- és rendőrségi kutya), valamint kerékpár nem szállítható.

A TELEVONAT a svájci Stadler Rail által gyártott FLIRT motorvonatokkal közlekedik. A FLIRT-ök a kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, alacsonypadlós, kerekesszékek és babakocsik fogadására is alkalmas utasterekkel, mozgáskorlátozottak által is könnyen használható mosdóval, WIFI-vel rendelkeznek.

Budapest, Nyíregyháza, 2018. október 4.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.