2019. 03. 29. 18:03

Ezrek tüntettek a közlekedési dolgozókért

Ezrek tüntettek a közlekedési dolgozókért, egyebek között a rugalmas nyugdíjrendszer bevezetéséért, a tisztességes munkakörülményekért, a megfelelő bérekért március 27-én Brüsszelben. A tömeg az Európai Bizottság épületéhez vonult, hogy felhívja a figyelmet az ágazatban dolgozók problémájára. A tüntetésen a magyar tagszakszervezetek – legnagyobb létszámban a Vasutasok Szakszervezete – képviselői is részt vettek.

Európa számos országából összegyűlt többezres tömeg tüntetett szerda délután Brüsszelben az európai közlekedési dolgozók – vasutasok, közutasok, hajósok, halászok, repülősök – munkakörülményeinek javításáért, egységes szabályozásért, méltóbb bánásmódért, s nem utolsósorban megfelelő bérekért. A látványos demonstrációval a szervezők az ágazatban dolgozók súlyos problémáira és azok mielőbbi megoldására hívták fel a nemzetközi döntéshozók, az európai parlamenti képviselők és az Európai Bizottság tagjainak figyelmét.

A demonstráción a Vasutasok Szakszervezete elnöke, Meleg János és a MASZSZ elnöke, Kordás László is részt vettek.

Az eseményt a mintegy 41 ország kétszáz szakszervezetét képviselő Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) szervezte a Fair Transport elnevezésű kampányának részeként. A karneválnak is beillő zenés, vidám felvonulás komoly üzenetére a transzparensek feliratai – „Ne hagyjatok minket az úton!”, „Egyenlő bánásmódot!”, „Biztonságos munkakörülményeket!” „Tisztességes közlekedést Európában” stb. – és az Európai Bizottság épülete közelében tartott beszédek emlékeztettek. A brüsszeli tömegdemonstrációt megelőzte kedden Strasbourgban egy kisebb tiltakozás az Európai Parlament épülete előtt, amelyen szintén részt vettek a VSZ képviselői.

A tüntetéseket követte március 28-29-én az ETF kétnapos „Mozdítsuk előre Európát!” című konferenciája, amely a két-kongresszus közötti legfontosabb esemény volt az ETF életében. Ez lehetőséget adott arra, hogy megvitassuk annak a változásmenedzsment folyamatnak az eredményeit, amelyet a 2017-es ETF Kongresszuson, Barcelonában eldöntöttünk. Ennek célja egy a tagszervezetek elvárásait legjobban kiszolgálni, és a változó politikai, gazdasági és társadalmi környezethez jobban alkalmazkodni képes ETF megteremtése.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.