2020. 03. 05. 14:00

Gyors intézkedés menetkedvezmény ügyben

Tagtársunk a több évtizedes munkaviszonyát kedvezményezett vasúttársaságnál töltötte el, melyben néhány évvel ezelőtt egy rövid megszakítás történt. A munkaviszony szünetelését követően ismét a MÁV Zrt- nél helyezkedett el. Nemrégiben felmerült benne, hogy az évtizedes vasúti szolgálatra tekintettel talán őt is megilleti az első osztályú menetkedvezmény.

Dilemmáját az említett néhány hónapos kényszerű megszakítás okozta: attól tartott, hogy hiába rendelkezik huszonöt év megszakítás nélküli jogviszonnyal, melyet kedvezményezett társaságnál töltött el, a rövid „szünet” miatt el fog esni a magasabb kocsiosztályra jogosító kedvezménytől.

Szakszervezetünk álláspontja az volt, hogy amennyiben egy kedvezményezett vasúttársasági dolgozónak megvan a huszonöt éves – szintén kedvezményezett vasúttársasági – jogviszonya, akkor jogosult az első osztályú arcképesre, függetlenül attól, hogy volt -e az életében olyan időszak, melyet a vasúton kívül kellett eltöltenie.

Kérésével megkerestük a MÁV-START Zrt. Menetkedvezményi Csoportját, mely példátlan gyorsasággal és szakmaisággal eljárva, biztosította tagtársunknak az első osztályra jogosító arcképest.

Az első osztályú menetkedvezményre akkor válik jogosulttá a dolgozó a 57/2009. (X. 20.) KHEM rendelet 6§ alapján, ha

  1. van legalább 25 év kedvezményezett vasúttársasági jogviszonya és
  2. jelenleg is ilyen kedvezményezett vasúttársaságnál dolgozik.

Fontos kiemelni, hogy csak a kedvezményezett vasúttársasági munkaviszony jelent jogszerző időt. Ilyen vasúttársaságok azok, amik vasúti személyszállítással és a pályahálózat fenntartásával foglalkoznak. (Sajnos, a rendelet szerint a szolgálati idő elismerése önmagában nem biztosít jogszerző időt. Más szóval, a nem kedvezményezett vasúttársaságnál eltöltött idő akkor sem számít jogszerzőnek, ha a dolgozót később „átveszi” egy kedvezményezett cég (pl. a MÁV -START Zrt.))

Érdemes tehát jelezni, ha kérdés, aggály merül fel a menetkedvezmény kapcsán. Szakszervezetünk segítséget tud nyújtani az ilyen esetek megoldásában. A MÁV -START Zrt. hatékony és színvonalas ügyintézését ezúton is megköszönjük.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.