2022. 08. 16. 19:28

Három tipp megtakarításunk védelmére

A fizetőeszköz hosszú távon történő értékvesztése önmagában nem újdonság, az utóbbi időben azonban mindannyian szembesülünk vele, milyen drasztikus mértékben emelkednek az árak, amelyek életszínvonalunkra és megtakarításainkra is súlyos hatással vannak.

Ilyen mértékű inflációnál a legfontosabb kérdés: hogyan gondoskodhatunk megtakarításaink védelméről?

Ebben a nehéz időszakban is rendelkezésünkre állnak olyan eszközök, amelyekkel csökkenthetjük, ellensúlyozhatjuk a negatív pénzügyi hatásokat. Az alábbiakban felvezetünk három olyan befektetési formát, amellyel gondoskodhatunk megtakarításaink védelméről.

  1. Ingatlanbefektetés

Értékálló befektetés ugyan, azonban kellő megtakarítással kell rendelkeznünk és számolnunk kell az ingatlan karbantartásával, felújításával.

  1. Aranybefektetés

Kisebb összeggel is be lehet szállni, azonban ebben az esetben is kell értékvesztéssel számolni különösen járványhelyzet, illetve háború esetén, amikor az aranyhoz is emelkedett áron lehet hozzájutni.

  1. Nyugdíjcélú megtakarítás

Értékálló, kisebb összeggel is elindítható és válság alatt sem változnak a feltételei. A nyugdíj-megtakarítások esetében teljes privát megtakarítási számlákról van szó, amelyhez nem fér hozzá az állam. Nem hasonló a magánnyugdíjpénztárakhoz! Ennél a konstrukciónál adójóváírás is igénybe vehető, különösen nagy előny, ha a megtakarításhoz a munkáltató hozzájárul, esetleg egyéni befizetés nélkül juttatja munkavállalói számára.

A nyugdíjpénztár hosszútávú befektetés, és a számok azt mutatják, hogy a megfelelő hozamba általában belesimulnak a rövidtávú visszaesések.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a nyugdíjpénztári portfóliók többsége, különösen a konzervatív és kiegyensúlyozott portfóliók, 10-15 éves időtávon hozzák a papírformát, és infláció felett általában 2-3 százalékos reálhozamot produkálnak.

A 2021-es adatok alapján a Vasutas Nyugdíjpénztár bruttó 10 éves hozamrátája 5,59, a nettó 10 éves hozamrátája 5,25%, a bruttó 15 éves hozamrátája 5,23%, a nettó hozamrátája 4,90% volt.

Vasutas Nyugdíjpénztár

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.