2019. 04. 26. 14:37

Háromoldalú tárgyalások kezdődnek az idei kiegészítő bérmegállapodásról

„Az idei évre vonatkozó kiegészítő bérmegállapodásokról a tárgyalásokat május végéig vállalati szinten, de tulajdonosi támogatással meg kell kezdeni” hangzott el ma a Közszolgálati Vállalkozások Konzultációs Fórumán.

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) munkájában résztvevő szakszervezetek az idei újabb, kiegészítő bérfejlesztés érdekében Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak annak érdekében, hogy segítse elő a fórum érdemi működését, és a kormányoldal is képviselje magát a tárgyalásokon.

Az ülésre április 26-án került sor mindhárom oldal (munkaadók, szakszervezetek, kormány) részvételével. A tripartit megbeszélésen a hároméves bérmegállapodás végrehajtásának értékelése és a 2019. évet érintő aktuális foglalkoztatási és jövedelmi kérdések megtárgyalása került napirendre.

Először a szakszervezeti oldal tagjai mondták el véleményüket, amelynek lényege abban foglalható össze, hogy

  • a hároméves bérmegállapodás teljesült, azt az idén megkötött megállapodásokkal lezártuk
  • az idei évre vonatkozó kiegészítő bérmegállapodásokról a tárgyalásokat május végéig vállalati szinten, de tulajdonosi támogatással meg kell kezdeni
  • egy újabb több éves megállapodásról szeptemberig meg kell kezdeni a közös gondolkodást
  • a béren kívüli juttatások adóztatásának felülvizsgálatát el kell végezni.

A munkáltatói oldal nevében Dávid Ilona (mint a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének elnöke) üdvözölte a fórum létrejöttét, a folyamatos párbeszéd fontosságát emelte ki és a 2019-es további bérfejlesztés vonatkozásában a források keresését jelölték meg a legnagyobb feladatnak.

A kormány képviseletében Fónagy János államtitkár köszönetet mondott a hároméves megállapodás korrekt lezárásáért. Elmondta, hogy így lehet belekezdeni ősszel az újabb bértárgyalásokba, amelynek fontosságát az indokolja a kormányzat részéről, hogy érdekeltek a munkabéke fenntartásában.

Az értekezleten a VSZ elnökétől elhangzott felvetés alapján Fónagy úr jelezte, hogy várja a béren kívüli juttatások adóztatásának módosítására vonatkozó szakszervezeti javaslatokat.

 

Kapcsolódó dokumentum:

VSZ Hírnök_20190426

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.