2016. 01. 05. 19:55

In memoriam Halmay Árpád 1944-2016

Drámai évkezdés az idei: váratlanul, előzmények nélkül január 2.-án este elhunyt Halmay Árpád barátunk, kollégánk, a MÁV Zrt volt Pálya- Híd és Magasépítményi Szakigazgatóság szakigazgató helyettese.

Halmay Árpád 1944. január 27.-én született Kaposvárott. Általános iskolai tanulmányai után a budapesti Pályafenntartási és Vasútépítési Technikumban 1962-ben végzett és a MÁV-nál helyezkedett el. 1968-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán szerzett diplomát. A vasút szeretete örökre magához láncolta. Dolgozott a Dunaújvárosi Pályafenntartási Főnökségen, Pécsett az Igazgatóság II. osztályán majd a Vasutasok Szakszervezete Pécsi Területi Bizottság vezetőjeként tevékenykedett 1977. III. 01-től – 1985. III. 31-ig.

1985-ben kezdett el dolgozni a MÁV Vezérigazgatóság Építési és Pályafenntartási Főosztályán főosztályvezető-helyettesi beosztásban. A szervezeti átalakítások nyomán létrejöttek a Pálya-, Híd és Magasépítményi, valamint a Távközlési, Erősáramú és Biztosítóberendezési Szakigazgatóságok, mint az önálló Pályavasúti Igazgatóság szervezeti egységei. Ez a szervezeti modell eredményesen működött 2003-ig, és a nehéz gazdasági helyzetben is, a főnökségek önállóságára alapozva feltárták tartalékaikat, és javulást értek el az infrastruktúra állapotában, valamint a dolgozók anyagi megbecsülésében és az oktatás, továbbképzés területén. Ebben a sikerben óriási érdemei vannak Halmay Árpádnak az ésszerű és eredményes gazdálkodás megszervezésével és működtetésével. 

2003-ban nyugállományba vonult, azonban aktivitása az emberi kapcsolatok ápolására, utazásra, a nyugdíjas évek tartalmas eltöltésére koncentrált. 

Nyugdíjasként a Vasutasok Szakszervezete Központi Nyugdíjas Alapszervezet aktív tagja volt.

A vasutasok szerették őt, mert megértő, empatikus ember volt, aki tisztelte az egyszerű dolgozó embereket is, és szót értett mindenkivel. Jó humora, életkedve hamar átragadt mindenkire, aki a társaságában volt. Azok közé a vasúti vezetők közé tartozott, akik nem bújtak el a vasutasok elől, hanem vallották, hogy a vasutat csak a vasutasok tudják működtetni, ezért munkájukat mindenkor meg kell becsülni. 

 

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.