2019. 04. 15. 21:16

KVKF: tárgyaljunk az idei további béremelésről!

A közszolgáltató vállalatok szakszervezetei a miniszterelnökhöz fordultak. 2018. év februárjában a szociális partnerek a közüzemi szektorban is létrehozták a klasszikus háromoldalú tárgyalásos-konzultációs munkaügyi kapcsolati modellt – az állam, a menedzsment (munkáltató) és a szakszervezetek képviseletei között – a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) keretében.

A fórum létrejötte lényegében egybeesett a 2017. évi – az egész szektorra kiterjedő – hároméves bérmegállapodás megkötésével.

Az idei év első hónapjaiban valamennyi érdekelt munkáltatónál lezajlottak a hároméves megállapodás 2019. évi aktualizálásával kapcsolatos bértárgyalások, ezzel a megállapodás végrehajtására sor került.

Az elmúlt időszakban az érintett szakszervezetek a szektor munkavállalóinak érdekeit képviselendő, több levélben keresték az illetékes kormányzati szereplőket (mindenekelőtt Bártfai-Mager Andrea miniszter asszonyt) annak érdekében, hogy bizonyos kérdésekben (ilyen többek között a közösségi közlekedés tervezett integrációja és a szektor foglalkoztatási és jövedelmi helyzetével összefüggő kérdések) az érdekképviseleti tevékenységhez szükséges információkhoz jussanak. Sajnos ezeket a megkereséseket érdemi reakciók nem követték, így ezzel is összefüggésben a fórum újabb plenáris ülésére sajnos a megalakulása óta nem került sor.

A fentiek miatt a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) munkavállaló oldalát képviselő szakszervezetek vezetői, azzal a kéréssel fordultak a Miniszterelnök Úrhoz, hogy segítse elő a fórum érdemi működését, mindenekelőtt a következő plenáris ülésre biztosítsa az illetékes kormányzati szereplők részvételét

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának következő ülését 2019. április 25. napján 14.00 órakor tervezzük megtartani a VDSzSz Szolidaritás székházában (1146 Budapest Thököly út 172.).

A plenáris ülés tervezett napirendjei az alábbiak:

  • A hároméves bérmegállapodás végrehajtásának értékelése
  • A 2019. évet érintő aktuális foglalkoztatási és jövedelmi kérdések megtárgyalása
  • A közösségi közlekedés tervezett integrációja
Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.