2022. 06. 08. 08:46

Levél a miniszterelnöknek

A miniszterelnöktől kért enyhítést, munkaidőcsökkentést a leterhelt munkavállalók számára a Vasutasok Szakszervezete. A VSZ a munkavégzéssel együtt járó egészségkárosító hatások mérséklése érdekében kéri Orbán Viktort, támogassa kezdeményezésüket: a munkaközi szünet is legyen a munkaidő része. Levelében a szakszervezet még ennél is továbbmegy, szabadon választható hosszúságú, 4 vagy 5 napos munkahét lehetőségét is felveti.

Aggódik a vasutasok egészségéért a Vasutasok Szakszervezete, hiszen a munkaerőhiány miatt minden eddiginél nagyobb teher hárul az aktív munkavállalókra, s ez jelentős egészségügyi kockázattal jár.  A szakszervezet, Meleg János elnök által jegyzett levelében a Munka törvénykönyvére – is – hivatkozva levélben kéri a miniszterelnököt, hogy támogassa a munkaközi szünettel csökkentett munkaidő bevezetését úgy, hogy a szünet is munkaidőnek számítson. Az leszögezi: így, ha nem is sokkal, de a megállapított rövid szünettel – szünetekkel –, vagyis naponta 20-45 perccel csökkenhetne a napi munkaidő.

A VSZ indokoltnak tartja a 4 napos munkahét bevezetését is, hiszen ebben a konstrukcióban lényegesen több idő marad a munkavállalók pihenésére, ami jelentősen javítaná a dolgozó emberek általános egészségügyi állapotát is. A szakszervezet azonban elismeri, ez a mostani rendszerhez képest jelentős változás lenne, ezért elképzelhetőnek tartja a munkavállalók által szabadon választható vegyes, heti 4 vagy 5 munkanapos rendszer kialakítását is.

A munkaidő csökkentés szükségességét a szakszervezet a leterhelt magyar munkavállalók egészségi állapotának jelentős és folyamatos romlásával indokolja. Szomorú, ám sajnos nem meglepő az sem, hogy a magyarországi dolgozóknak 30 százaléka nem éli meg a nyugdíjkorhatárt – írja levelében az elnök. A hazai szakszervezeti mozgalom szereplőjeként a Vasutasok Szakszervezete is megerősíti, hogy a leterheltség okozta pszichoszociális tényezők egyre erőteljesebben jelentkeznek, s ezek a vasutas társadalom tagjait is jelentős mértékben sújtják. Számos, jellemzően fizikai munkakörben dolgozó kollégánk szenved súlyos szív-és érrendszeri zavaroktól, és gyakori a daganatos megbetegedés a körükben – érvel az írásában Meleg János.

A VSZ elnöke azzal a reménnyel zárta a levelet, hogy a miniszterelnök és a kormány megfontolja és meg is valósítja a szakszervezet javaslatát.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.