2022. 04. 30. 19:28

Május 1-je a szolidaritásról szól

Európai Szakszervezeti Szövetség május elsejei kiáltványa

Szolidaritás azokkal a munkavállalókkal, akik a Covid19-világjárvány elleni küzdelem élvonalában álltak.

Szolidaritás azokkal a munkavállalókkal, akik a megélhetési költségek ugrásszerű növekedésével szembesülnek, akiknek a fizetése nem tart lépést az emelkedő árakkal.

Szolidaritás azokkal a munkavállalókkal, akik nem kapnak tisztességes elbánást, akiket megfosztanak jogaiktól.

Büszkék vagyunk az ukrajnai szakszervezetek szolidaritására, akik menedéket és élelmet biztosítanak a háború elől menekülő családoknak, valamint a szomszédos országok szakszervezeteire, akik segítik és ellátják a menekülteket.

Az ESZSZ hangosan és világosan szólít fel a békére, a háború befejezésére, és a szakszervezetek humanitárius segítségnyújtására az ukrán népnek. 

A világ szeme Oroszországra és Ukrajnára szegeződik, de nem feledkezünk meg azokról, akik a legrosszabb munkavállalói jogok országaiban élnek.

Nem fogjuk megengedni, hogy vállalatok figyelmen kívül hagyják a legalapvetőbb emberi jogokat csak azért, mert tudják, hogy megúszhatják. Az emberi jogok átvilágításról szóló szigorú európai uniós törvényért küzdünk annak biztosítása érdekében, hogy az Európában működő vállalatok minden országban tiszteletben tartsák a munkavállalók és a szakszervezetek jogait.

Az ESZSZ küzd a munkavállalók igazságosabb Európájáért – egy szociálisabb Európáért –a minden dolgozóra érvényes kollektív szerződésekért és a megfelelő minimálbérekért, az egyenlő bérezésért, a tisztességes munkáért, valamint a férfiak és nők közötti egyenlőségért. Harcolunk a fenntartható és inkluzív növekedésért, valamint egy társadalmilag igazságos átmenetért az klímabarát gazdaságba. Azért küzdünk, hogy megakadályozzuk a megszorításokhoz való visszatérést.   

Szolidaritás május 1-jén!

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.