2020. 03. 28. 20:49

Megbénult a nemzetközi vasúti árufuvarozás

Az Operatív Törzshöz és dr. Mosóczi László közlekedésért felelős államtitkárhoz fordult a HUNGRAIL az Országos Tisztifőorvos tiltó és kötelező határozatával kapcsolatban kialakult nemzetközi vasúti forgalom helyzetével összefüggésben

A március 26-án 22:16-kor kiadott Tisztifőorvos tiltó és kötelező határozatának hatására ma reggelre a nemzetközi vasúti árufuvarozás megbénult, annak ellenére, hogy a kialakult helyzetben óriási szerep hárul az ellátás biztosításában a vasúti árufuvarozásra. Többek között Lőkösháza és Kelebia határállomáson tapasztalták tagvállalataink először a fennakadást. A határozat alapján minden mozdonyvezetőnek és kocsivizsgálónak, akik határátmenetben közlekedő vonatok kezelésében részt vesznek, belépés után automatikus házi karanténba kellett volna vonulniuk. A probléma elsősorban azokon a határváltó állomásokon okozott volna problémát amelyek az országhatáron kívül helyezkednek el.Emiatt vasútvállalataink már a délelőtti órákban nem merték vagy nem tudták elindítani vonataikat. Sopron térségi korridorforgalom a személyszállításban is leállhatott volna, amely államközi megállapodás megsértését idézhette volna elő.
A HUNGRAIL a kialakult helyzet miatt kérte a helyzet soron kívüli rendezését az Operatív Törzs illetékeseitől és az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. A döntéshozók a helyzet súlyát felismerve a szükséges intézkedéseket meghozták, mely a következő:
„A Rendőrség a határozatnak megfelelően jár el a gyakorlatban, egy kivétellel: a nem ingázó magyar állampolgárok kiindulási helyüktől függetlenül (é. bármely országból jönnek) egységes eljárásban részesülnek, azaz házi karanténba kerülnek.
Megj.: fuvarozók, légi- vasúti személyzet vagy ingázónak minősül vagy a karantént megszakíthatja, tehát a kereskedelmi forgalom továbbra is folyhat.”– a rendelkezés alapján sikerült visszaállítani a nemzetközi vasúti forgalom működését. Ezúton is szeretnénk megköszönni tagvállalataink azonnali jelzéseiket és dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár úrnak a soron kívüli intézkedést.
forrás: HUNGRAIL, MTI

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.