2019. 12. 30. 16:54

Megvan, mennyi lesz jövőre a minimálbér

Habár több tárgyalást is tartott a kormány, a munkáltatók és a munkaadók képviselői a minimálbér 8%-nél nagyobb növelésének lehetőségéről, végül nem állapodtak meg a felek, így érvényben maradt a korábbi, tavalyi bérmegállapodás. Január elsejétől a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik. Összekacsintott a kormány a munkaadókkal, és kijátszották a dolgozókat – így értékelte Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a pénzügyminiszter bejelentését.

Jövő év január elsejétől a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, a növekedés mindkét esetben 8-8 százalékos - jelentette be Varga Mihály hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Elmondta: a minimálbérről szóló döntés még idén megjelenik a Magyar Közlönyben.

Ez tehát azt jelenti, hogy a korábbi bérmegállapodás maradt érvényben, hiába próbáltak meg 10% feletti növekedést elérni a munkavállalói képviseletek.

A pénzügyminiszter közölte: a magyar gazdaság idén kimagasló mértékű növekedést produkált, a GDP várhatóan közel 5 százalékkal emelkedett 2019-ben. Ezt a növekedést a kétszámjegyű béremelkedés is nagyban támogatja a fogyasztás erősödésén keresztül - tette hozzá a tárcavezető. 

December elején írtuk meg, hogy nem született új megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén. A Portfolio-t arról tájékoztatták a felek, hogy patthelyzet alakult ki az ülésen, így a korábbi megállapodás maradt érvényben 2020-ra vonatkozóan. Korábban azt írtuk, hogy a munkáltatói szövetségek erőteljesen vonakodnak a nagyobb béremeléstől. Számukra a szociális hozzájárulási adó év eleji csökkentése volt a fő kérdés, ez befolyásolta ugyanis az álláspontjukat, ettől tették függővé, hogy támogatnak-e esetleg a megállapodás mértékénél (8%-nál) nagyobb béremelést. A szocho gyorsabb csökkentésétől viszont a kormány zárkózott el, továbbra is csak 2020 második felétől mérsékelnék a járulékot, ha fennmarad a 6% feletti reálkereset-növekedés. Miután senki sem engedett, patthelyzet alakult ki, így a korábbi bérmegállapodás maradt érvényben.

Varga Mihály a mai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy "az idei bértárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán folytatódhattak a kiváló makrogazdasági adatoknak köszönhetően, mely feltétele volt a tárgyalások újraindításának. A munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek között az egyeztetések azonban nem vezettek eredményre."

Összekacsintott a kormány a munkaadókkal, és kijátszották a dolgozókat – így értékelte  Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentését, amely szerint 8-8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a bérminimum.

A 2018 novemberben kötött bérmegállapodásnak ez megfelel, akkor ugyanis abban egyeztek meg, hogy 2019-ben és 2020-ban is 8-8 százalékkal emelkedik a minimálbér, illetve a bérminimum, valamint 8 százalék az általános béremelési ajánlás is a többi bérkategóriában. Ez azt jelenti, hogy januártól a bruttó minimálbér 149 ezerről 161 ezer forintra emelkedik, a bruttó bérminimum pedig 161 ezerről 210 600 forintra nő. Kordás szerint azonban ez elfogadhatatlan, mert a kormányzati oldal a szakszervezetek kérése ellenére nem hívta össze a feleket, nem tárgyalta újra a bérmegállapodást, és az emelés mértéke is messze elmarad attól, amit a gazdaság teljesítménye lehetővé tenne.

Egyoldalú kormányzati döntés született – mondta –, pedig a paktum alapján indokolt újratárgyalni a bérmegállapodást, ha a gazdasági mutatók (GDP, infláció, termelékenység) a tervezettől összességében 2 százalékkal eltérnek. Mindhárom mutató túlteljesült, a kormány mégsem hívta össze az egyeztető tárgyalást. A többletteljesítményből a kormányzat részesül az adóbevételeken keresztül, a vállalkozások a nyereség révén kasszíroznak, a munkások azonban hiába dolgoznak többet, nem keresnek többet – fordította le Kordás a kormányzati döntés üzenetét.

Látványos volt a bérnövekedés az utóbbi években: a bruttó minimálbér majdnem 2,5 szeresére, a bruttó bérminimum több mint 2,5-szeresére emelkedett. A bruttó átlagkereset ennél szerényebb mértékben emelkedett, 1,8-szorosára.

Nettóban is mérsékeltebb a növekedés, a minimálbérnél 1,9-szeres, a bérminimumnál bő kétszeres, az átlagkeresetnél pedig hajszál híján kétszeres. A nettónál a minimálbérnél és a bérminimumnál az adójóváírás kivezetése miatt volt megtorpanás 2012-ben, ami az átlagkereseteket nem érintette.

Ha csak ezeket az ábrákat nézzük, akár elégedettek is lehetnének a dolgozók. A gond az, hogy bár jelentősen emelkedtek a hazai bérek, európai összehasonlításban még mindig nagyon alacsonyak, és a régióban is le vagyunk maradva. Legalább ekkora probléma az, hogy a magyarok valójában jóval kevesebbet keresnek, mint amit a KSH-statisztika közöl, illetve hogy milyen sokan keresnek igazán keveset. Tavaly 1,5 millió magyar vitt haza kevesebbet, mint a létminimum.

Innen nézve nem csoda, hogy a szakszervezetek azt kérték, a gazdaság teljesítményét is figyelembe véve tárgyalják újra a bérmegállapodást, és legalább két számjegyű emelés legyen a minimálbérnél és a bérminimumnál is. Kordás László 10,5-11 százalék közötti emelést tippelt, a Munkástanácsok még többet, 13-15 százalékot tartottak volna indokoltnak. Bár a munkáltatók nem rajongtak a két számjegyű emelés ötletéért, de teljesen el sem zárkóztak, és úgy tűnt, a kormánynak sem lenne ellenére. Végül mégsem hívták össze még egyszer a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF),  így indoklás és tárgyalás nélkül egyszerűen maradt az eredeti bérmegállapodásban szereplő 8 százalékos mérték.

A céges bértárgyalásoknak nem kedvezett, hogy sokára derült ki, mennyi lesz a minimálbér. Korábban például a Postás Szakszervezet is úgy nyilatkozott, amíg nincs konkrétum, nem tudják elkezdeni a bértárgyalásokat.

Címlapkép: Getty Images

forrás: portfolio.hu, 24.hu

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.