2019. 11. 16. 13:43

Meleg nadrágot kapnak télire a vasutasok

Nem jutott elég egyenruha a vasutasoknak, ezért csaknem hatvanmillió forinttal kellett megemelni a közbeszerzés közel 800 millió forintos értékét. Pedig már az eredeti szerződésben is 46 ezer ruhadarab leszállításáról egyeztek meg, írja a Magyar Nemzet. Mi hozzá tesszük: éppen ideje volt.

Három éve viselik az új uniformist a nemzeti vasúttársaság dolgozói, de már tavaly nyáron újabb rendelést kellett leadniuk a korábbi pályázatokon kiválasztott beszállítóknak. Ennek részeként 606 millió forintért, illetve 181 millió forint opciós összegért összesen 46 266 ruhadarabot vettek. Ezek közül 3021 férfi­zakó, 2718 férfimellény, 14 240 férfinadrág, 10 266 téli nadrág, 1525 női blézer, 2415 női mellény, 6235 női nadrág, 4362 női téli nadrág, és 1482 szoknya.

A tavaly augusztus végén kötött szerződést most azért kellett módosítani, mert az eddig leszállított ruhák nem fedezték az igényeket. A módosított szerződés értéke nettó 856,7 millió forint. A gyártók köre nem változott, ugyanúgy a Kézmű Fővárosi Kézműipari, Közhasznú Nonprofit Kft., az ERFO Rehabilitációs Foglalkoztató, Közhasznú Nonprofit Kft., illetve a Pro-Team Rehabilitációs Közhasznú Nonprofit Kft. készíti a ruhadarabokat, mint a korábbi közbeszerzésekben.

A MÁV 2015-ben határozta el, hogy új egyenruha-kollekciót vezet be, ezután közel nettó egymilliárd forintért új ruhákat rendelt a formaruha viselésére kötelezett dolgozóinak. A kollekcióban zakó, nadrág, szoknya, ing, nyakkendő és kendő, valamint télikabát, átmeneti és esőkabát szerepelt. Az első tételeket már az év szep­temberében leszállították a MÁV-nak, amely 2018. ja­nuár 1-jéig kiosztotta dolgozóinak az új dizájn szerinti formaruhákat.

Az új ruha mellé új bútor is dukál: egy másik közbeszerzési eljárásban a vasúttársaság 421 széket vásárol összesen 210 millió forintért. Nem egyszerű irodai ülőalkalmatosságokról van szó, ezeket a székeket a vezérek kapják. A vasutasszakzsargonban vezérnek (a német vasútnál szó szerint führer) nevezik a mozdonyvezetőt, nevezett szék tehát inkább ülés. A mozdonyvezetői szék beszerzése még részvételi felhívási szakaszban van, a győztes ajánlattevőnek két éve lesz rá, hogy leszállítsa azokat.

forrás és borítókép: magyarnemzet.hu

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.