2016. 01. 28. 19:46

Mi az ezerkettedikek!

Mi, vasutasok követeljük, hogy a kormány tegye a magyar egészségügyet a 21. század elvárásainak megfelelően működővé! Támogatjuk az egészségügyi dolgozók követelését!

Mostanában nem telik el úgy nap, hogy a híradásokban ne esne szó az egészségügy katasztrofális helyzetéről. A hálapénz, a dolgozók fizetése, a gyógyító munka feltételei vannak soron.

A vasutasok és a vasutas nyugdíjasok egyetértenek az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport megállapításaival, felvetéseivel, a miniszterhez írt nyílt levelével.

Az évtizedek óta létező és jelenleg is a virágkorát élő paraszolvencia kényes, roppant nehezen kezelhető eleme az egészségügynek. Az ellátórendszer átalakítása kormányzati feladat. Történtek intézkedések, de ezek sokszor átgondolatlanok voltak, vagy a szakmával való egyeztetés, párbeszéd hiányában hiúsultak meg.

Mára a kormányzat úgy véli, hogy minden társadalmi problémára megtalálta a megoldást az életpályamodellben. Ez alól az egészségügy sem kivétel. A modellel csak az a probléma, hogy napjainkban tüneti kezelés zajlik, míg „alapbetegségének” orvoslására 15-20 évet kell várni.

A Vasutasok Szakszervezete évek óta folyamatosan figyelemmel kíséri az egészségügyi ellátás helyzetét, informálódik és tájékoztatja a vasutasságot a változásokról. Begyűjti a betegek részéről felmerülő kérdéseket, kezeli és továbbítja a válaszokat. Nem képes viszont orvosolni. Sem a betegeket, sem ezt a helyzetet. A vasutasság leképezi a mai magyar társadalom összetételét és nem felkészült – a mai jövedelmi viszonyai miatt – arra, hogy a magán egészségügyi intézmények szolgáltatásait vegye igénybe.

Évről évre minden fórumon megállapítjuk, hogy az egészségügy súlyos forráshiánnyal, napjainkban már jelentős orvos- és szakszemélyzet hiánnyal küszködik. Az itthon maradók pedig fáradtan és túlterhelten a túlélésért küzdenek.

Az egészségügy forráshiányát a kormányzat esetenként enyhítette az adósságállomány egy részének az átvállalásával, de az mindig újratermelődik, mivel folyamatos adóság spirál alakult ki.

Az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport által felvetett kérdésekre nem könnyű a válasz, pedig válaszolni kell, mert nem lehet egyedül az életpálya modellben keresni a megoldást.

Nem pártpolitikai válaszok kellenek, hanem olyan megoldás, amely kormányokon átívelően megnyugtatóan feloldja az egyre erősödő társadalmi feszültséget.

 

Budapest, 2016. január 27.

 

                Vasutasok Szakszervezete                                Vasutasok Szakszervezete Országos Nyugdíjas Szervezete

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.