2016. 05. 01. 19:07

Miért jó május elseje?

Mert ameddig csak visszalátok, vidámságra és jó kedvre emlékszem.

Nagyon rég azért, mert nem kellett iskolába menni, és mindig „leesett” valami, aminek örültünk. Igaz, akkor még irigyeltük, akiknek sör is járt, de a virsli jó volt, bambival, naranccsal, kólával, kinek és mikor hogy. Mondanom sem kell, pár dolgot nem nagyon értettünk, de olyan nagyon nem is akartunk mindent érteni. Például sehogy nem ment a fejünkbe, mi ünnepelni való van a munkán? Inkább azt ünnepeltük, hogy a jó időnek köszönhetően a lányok már fehér blúzban feszítettek a hegyi beszédek alatt.

Középiskolásként alig változott a helyzet, hiszen a sör továbbra is tiltott, a vörös zászló meg divat volt. Még mindig a munkát kellett ünnepelni, de már kezdtünk figyelni, láttunk és hallottunk. Okoskodni még nem volt kedvünk, de azt már kitaláltuk, hogy a hegyi beszédeknek alig van közük a munkához, hát még a munkásokhoz. De fokozódott a vidámság és jókedv, egyre szebbé vált a lányok blúza, és szerettük az előző esti fáklyás felvonulásokat is. Blúzban, vagy anélkül. Úgy értem, pólóban.

Fiatal felnőttként viszont már kezdtünk érteni pár dolgot, és értékelni a munkát. Az is kiderült, hogy május elseje nem is a munka, hanem a munkások ünnepe volt egykor. Nemzetközileg. Csak valamiért valakiknek az nem tetszett, mint ahogy manapság sem. Ez a rendszerváltozás környékén vált egyértelművé, amikor a valóságban, kimondva is gyorsan távolodni kezdett a fő hivatalosság és a munkásság. Nevezhetjük alkalmazottaknak is azt a kavargó tömeget, akiktől még az ingyen virslit és ingyen sört is sajnálni kezdték. Utánunk is nyúltak, mondván, szaporodjatok, sokasodjatok! És légyen: Ahány szín, annyi szervezet, mint májusfán a pántlika. Vagy még több.

Mindezektől függetlenül a május elsejék vidámak és jókedvűek maradtak. A lányok asszonnyá, értek, a fiúk többnyire melóssá, de a majális tovább él. Igaz, nincs már pénzosztás, medáleső sem hullik az égből, a vörös szín pedig megmaradt az utasítások fontos kellékének. Nagyjából a helyére került minden, és mindenki, vérmérséklete szerint. Némi szerencsével azt a zászlót választhatja boldog és kevésbé boldog egyaránt, ahová tartozónak érzi magát. Ha mellényúlt, lehet korrigálni, ha eltalálta a színt, örüljön neki, ahogy ilyenkor dukál. De vigyázzon, ne csináljon magából májusfát! Az is szép hagyomány, de nincs köze a majálishoz.

Miért jó május elseje? Mert szabadon vidám és jókedvű. Mert nem fegyverekkel néznek szembe azok, akiknek az ünnepük van, mint valamikor nagyon régen. Hanem egymással, mindazokkal, akik becsülik a munkát és a munkást egyaránt. Békében, és jó volna békésségben is, mindenkivel – nem rajtunk múlik. Ám ne feledjük, május elseje nem tavaszünnep, aki ezt mondja, áltatja magát, és bennünket is.

Ez a munkásság ünnepe.

Dolhai József

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.