2021. 09. 16. 12:01

Minimálbér tárgyalás: nincs még vége

A minimálbér mellett a garantált bérminimum és a bérajánlás egyenlő mértékben és azonos ütemben, vagyis egy lépcsőben való emeléséről is meg kell állapodni – figyelmeztet a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amelynek elnöke egyáltalán ne tekinti lezártnak a tárgyalásokat. Szerinte, még csak most jön a neheze.

Elfogadhatónak tartják a szakszervezetek a kormány 200 ezer forintos minimálbéremelési tervét, hiszen ezt a mértéket szorgalmazták már egy ideje, s így legfeljebb ezt a mértéket tartják elfogadhatónak is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni, hiszen a részleteket még csak ezt követően fogják tárgyalni a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésein – nyilatkozott Kordás László, a MASZSZ elnöke. A VKF tagjai – a kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői – kikérték a Pénzügyminisztériumtól az első félév gazdasági és termelékenységi mutatóit, s ezek alapján egyeztetik majd a további részleteket.

A MASZSZ elnöke felhívja a figyelmet a garantált bérminimum-emelés és a bérajánlás mértékének fontosságára is. Szerinte ezeknek meg kell egyezniük a minimálbérével nemcsak százalékos mértékben, hanem az emelés ütemében is. A MASZSZ mindkét kategóriában az egylépcsős megoldást szorgalmazza.

Kordás László, aki egyes nyilatkozó szakszervezeti konföderációs vezetőkkel ellentétben részt vett a VKF legutóbbi ülésén is leszögezte, a MASZSZ akkor tartja lezártnak a 200 ezer forintos béremelésről szóló tárgyalásokat, amikor a felek aláírták a megállapodást.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.