2021. 01. 27. 14:50

Mozgásban a pályások

Országjáró körútra indult a Vasutasok Szakszervezete Pálya,- és Mérnöki Létesítmények Szakmai Képviselete (PML SZK), hogy tájékoztatókat tartson a tagoknak és a leendő tagoknak.

A jelenlegi járványügyi helyzetben nem egyszerű az élő információ átadás, de a biztonsági szabályok betartásával mi mindent megteszünk azért, hogy tagjaink tisztában legyenek szervezetünk tevékenységével.

Azért, hogy a lehető legszélesebb körű tájékoztatást tudjuk adni, az országjárás különböző állomásain erős csapat gyűlt össze. Ott volt Zlati Róbert érdekvédelmi alelnök, Soós József a PML SZK vezetője, Kondor Norbert munkavédelmi szakértő, Németh Tamás területi képviselet vezető és Farkasné Szabó Eszter szb titkár is.

A körút során meglátogattuk Zalaegerszegen és Veszprémben a pályás szakaszokat és a MÁV FKG Kft. építésvezetőségeit. Utunk során a MÁV FKG Kft. telephelyei közül Székesfehérvárra is eljutottunk. Azonban a Dunántúl bejárása nem lehetet volna teljes, ha nem keressük fel Celldömölkön a pályás munkatársakat is. Ide ráadásul nem üres kézzel érkezett a csapat. A szakmai képviselet minden évben a PML Díjjal ismeri el, köszöni meg az arra érdemes tagtársunknak, tisztségviselőnknek az elmúlt időszakban végzett kiemelkedő munkáját. Az elismerést az évente megtartott szakmai összetartáson kapja meg a díjazott. Ez a rendezvény azonban 2020-ban elmaradt. Így a 2020-as díjazott Tarczi Ferenc – a celldömölki pályás alapszervezet titkára – most azok előtt vehette át az elismerést, akikért a mindennapokban dolgozik.

Az elmondható, hogy mindenhol nyitottan és érdeklődve várták kollégáink az információkat. Információból pedig volt bőven.  Összefoglaltuk a 2020-ban történt eseményeket, változásokat. Beszéltünk a jelenlegi bértárgyalás állásáról, a szervezet kapcsolatairól, javaslatairól. Beszámoltunk a MÁV Zrt Kollektív Szerződésének módosulásairól, készenléti beosztások készítésének változásáról és az egyéb vasúti járművezetők balesetmentes vezetési pótlékának 2022. január 31.-ig történő megállapodásáról. Szó esett a MÁV FKG Kft 2021. január 1-től hatályos Kollektív Szerződésében történt változásokról és a 2020. évre történő teljesítményösztönző rendszerről. De tájékoztatást adtunk a D.1. Pályagondozási és D.5. Pályafelügyeleti utasítások közelmúltban történt módosításáról, a gépjárművek és egyéb vasúti gépjárművek fertőtlenítéséről. Elmondtuk, hogy a MÁV Zrt Munkavédelmi Szabályzatába egy teljesen új szabályozás került be, amely a vasúti pályán elütött emberekkel és állatokkal kapcsolatos pályavasúti teendők szabályozásáról szól. Az új munkavédelmi lábbelikről is adtunk tájékoztatást és hogy napirenden van a munkaruházat megújítása is. De a dunaújvárosi pályamesteri szakaszon bekövetkezett tűzeset kapcsán szakszervezetünk által kezdeményezett konzultáció eredményéről is beszéltünk. Természetesen nem hagyhattuk ki a VSZ tagsággal járó kedvezményeket, szolgáltatásokat sem.

A legtöbb hozzászólás, kérdés a bértárgyalás témában volt, de hangzott el felvetés a MÁV-ÉVEK programmal kapcsolatban is. Sőt még a 25 éven aluli fiatalok személyi jövedelemadó mentességét illetően is.

A tájékoztatók után kötetlenebb beszélgetés, a feltett kérdések megválaszolása következett. A legérdekesebb felvetés a „potyautas” kérdést feszegette. Tagtársaink szenvedélyesen beszéltek arról a tényről, hogy az érdekképviseletek által elért eredményekből azok is részesülnek, akik nem tagjai a szakszervezetnek. Véleményük szerint ez igazságtalan. Hangoztattuk, hogy a szelíd meggyőzés, az egymás közötti beszélgetés, szakszervezetünk eredményeinek, szolgáltatásainak bemutatása megváltoztathatja a még ingadozó kollégáink hozzáállását.

Erre már a körút különböző állomásain sor is került, hiszen többen döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a Vasutasok Szakszervezetéhez, ezzel is növelve mind a maguk, mind a közösség erejét.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.