2017. 07. 10. 10:25

Nagyszülők és unokák a nyugdíjas vasutasnapon

A Vasutasok Szakszervezete Országos Nyugdíjas Szervezete (VSZ ONYSZ) a MÁV Zrt. támogatásával, július 3-án, a 67. vasutasnap alkalmából Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban tartotta központi ünnepségét, melyen részt vett Dorozsmai Éva, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese, Pál László, a MÁV Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese, Csépke András, a MÁV Start Zrt. vezérigazgatója, Bánhidi-Nagy Attila a MÁV Zrt. elnöki főtanácsadója, Simon Ferenc, a Rail Cargo Hungária képviselője, Horváth Csaba, a VSZ alelnöke.

A Himnusz után Csajághy Szabolcs, a pécsi Nemzeti Színház művésze szavalta el Tóth Árpád: Úton című költeményét.

Az ünnepséget Simon Dezső, a VSZ ONYSZ elnöke nyitotta meg. Köszöntője után hangsúlyozta: nekünk, akik hosszú évekig dolgoztunk a MÁV-nál, fontos, hogy nyugdíjba vonulásunkkal nem szakad meg a kapcsolatunk a vasúttal. Arra bíztatlak benneteket, éljen bennetek a tudat, van egy nagy család, a vasutasok családja, amelyhez tartozunk. Több évtizedes munkával szereztünk jogot a bennünket megillető, biztonságos életre. Tegyük a dolgunkat. Ha kell, lázadjunk. Tudom, a forradalom a fiatalok műfaja, de a csatát nekünk is meg kell vívni a munkával kiérdemelt biztonságos időskorért és az utánunk jövőkért, melyet megalapozott egy becsülettel ledolgozott életút. A vasutasnap azt jelenti, hogy nyugdíjasként is a vasutasok nagy családjához tartozónak érezhetjük magunkat.

Az elnök köszönetet mondott a Magyar Államvasutak vezetőinek, hogy ebben a nehéz helyzetben sem feledkeznek meg a nyugdíjas vasutasokról, és a szervezetünk működéséhez, rendezvényeihez nyújtott támogatásról. A Vasutas Intézmények Nyugdíjasait Támogató Alapítványnak nyújtott támogatásból évente közel ezer nehéz élethelyzetbe került vasutas részesülhet jelentős összegű segélyben.

Simon Dezső után Pál László vezérigazgató-helyettes köszöntötte az ünnepség résztvevőit, majd a MÁV helyzetéről, a megvalósult és a folyamatban lévő fejlesztésekről beszélt. Elmondta, hogy EU forrásból újították fel Balatonszentgyörgy, Kaposvár, Keszthely, Karcag állomás felvételi épületét. 2016-ban befejeződött Székesfehérvár és Békéscsaba állomás átépítése, a Gyoma-Békéscsaba, a Szajol-Püspökladány és a Szolnok-Szajol vonalszakasz felújítása.

Az eszközbeszerzések között említette a pályafenntartó nagygépek, a felsővezeték karbantartó darus jármű beszerzését, valamint KÖFI berendezések kiépítését a Felsőzsolca-Hidasnémeti és Dombóvár-Pécs között.

A Vasutasok Szakszervezete képviseletében Horváth Csaba alelnök köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Ezen a napon a Vasutasok Szakszervezetében nemcsak azokra emlékezünk, akik a hátukon viszik a magyar vasutat, hanem azokra is, akik a szolgálat mellett társaik sorsának jobbításáért is sokat tesznek, - hangsúlyozta. A Vasutasok Szakszervezetében alapvető érték az elődök emlékének ápolása, tapasztalataik hasznosítása, a nyugdíjba vonult tagtársak, volt kollégák segítése, támogatása. Ennek szellemében döntött a VSZ elnöksége legutóbbi ülésén a nyugdíjasokat segítő alapítvány további támogatásáról.

Mi aktív dolgozók, szakszervezeti tisztségviselők köszönjük elődeinknek, - nektek, - mindazt, amivel hozzájárultatok a vasút működéséhez, a Vasutasok Szakszervezete fejlődéséhez.

Az ünnepi köszöntők után kitüntetések átadása következett. A Vasutasok Szakszervezete Országos Nyugdíjas Szervezete javaslatára, a vasutas nyugdíjasokért végzett példamutató munkájáért MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója Elnök-vezérigazgatói Dicséretben részesítette: Krainhoffer Tibornét, a székesfehérvári nyugdíjas alapszervezet elnök-helyettesét, Szuchy Antalt, a  VSZ ONYSZ szombathelyi terület képviseletvezetőjét, Szűcs Lajost, a kisújszállási nyugdíjas alapszervezet bizalmiját és Varga Gábort, a kiskunfélegyházi nyugdíjas alapszervezet elnökét. A kitüntetést Dorozsmai Éva, Pál László és Csépke András adta át.

A Vasutasok Szakszervezete Országos Nyugdíjas Szervezete a vasutas nyugdíjasok példaértékű támogatásáért Elismerő Oklevélben részesítette: Dénes Sándort, Nagykanizsa polgármesterét, Török Józsefet, Ceglédbercel polgármesterét és Elek Gyulát Vésztő állomás csomóponti vezetőjét.

A Vasutasok Szakszervezete Díszoklevélben részesítette Söptei Józsefnét, Celldömölk város alpolgármesterét. A polgármesterek és a csomóponti vezető Elismerő Oklevelét Simon Dezső és Horváth Csaba adta át. A Díszoklevél átadására egy későbbi időpontban kerül sor.

A Vasutasok Szakszervezete elnöksége Szakszervezeti Elismerő Oklevél kitüntetésben részesítette: Balogh Bélánét, a debreceni nyugdíjas alapszervezet vezetőségi tagját, Kis Györgynét, a miskolci nyugdíjas alapszervezete bizalmiját, Libertényi Zoltánnét, a hatvani nyugdíjas alapszervezet gazdasági felelősét, Nagy Gyulát, a kisvárdai nyugdíjas alapszervezet bizalmiját, Szalontai Zoltánt, a kaposvári nyugdíjas alapszervezet PEB elnökét. Az Elismerő Oklevelet Horváth Csaba és Simon Dezső adta át.

A kitüntetések átadása és a Szózat után a Pécsi Nemzeti Színház művészei, Ócsai Annamária, Csajághy Szabolcs és Bodnár Szabolcs pergő ritmusú opera és operett dalokkal szórakoztatták a közönséget.

Az ünnepség után az unokák és a nagyszülők a szabad téren kiállított járművek megtekintése után, - a Vasúttörténeti Park vezetőinek jóvoltából, - a kerti vasúton is utazhattak. Láthatóan nagyon érezték magukat.

Visi Ferenc

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.