2016. 03. 10. 19:31

Napjainkban többen, többféle félretájékoztatással próbálnak zavart kelteni.

Beszéljünk nyíltan a kérdésekről!

A VDSZSZ egy tagja által jogerősen megnyert perrel kapcsolatban, amelynek tárgya az Mt. 101.§ (3) azaz, ha a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére vasárnapra rendes munkaidőt osztottak be, számára a közvetlenül megelőző szombatra rendes munkaidő nem osztható be.

A Vasutasok Szakszervezete folyamatosan figyelemmel követte az eseményeket és előrelátóan számba vette a lehetséges következményeket. A jogerős végzés után írásban fordultunk a munkáltatóhoz azzal a kérdéssel, hogy a munkáltató milyen rövid és hosszú távú intézkedéseket tervez a helyzet rendezésére.

A munkáltató írásbeli válasza előtt az elmondható, hogy a jogerős végzést végre kell hajtani. Nem hivatalos információ alapján várható, hogy a munkáltató minden érintett részére külön kezdeményezés nélkül ki fogja fizetni az őt megillető összeget. Amennyiben mégsem így történne, a Vasutasok Szakszervezete tagjainak érdekében el fog járni a kifizetéssel kapcsolatban -ha szükséges- mindenkitől megbízást fog kérni.

A törvény szerint bármely szakszervezet csak saját tagját képviselheti a munkáltató és a bíróság előtt, így a Vasutasok Szakszervezete is megfelelő módon fog eljárni tagjai érdekében ezen vita kapcsán is. 

Az is tény, hogy az egyéni perveszteség okán -amennyiben vállalatszintű megoldást keres a cégcsoport -, akkor az tagsági hovatartozástól függetlenül valamennyi érintett készenléti jellegű munkavállalóra vonatkozni fog. 

Témával kapcsolatosan a MÁV Zrt. március 22-re VÉT ülést hívott össze. Fontosnak tartjuk az elmúlt három év rendezését is, de még fontosabbnak tartjuk a probléma jövőbeni, mindenki számára megnyugtató rendezését, úgy hogy a munkavállalók az eddigiekhez képest hátrányt ne szenvedjenek.

Az MTSZSZ gátlástalanul az amúgy is alacsony keresetű vonatkísérőket és pénztárosokat félre tájékoztatja, miszerint ők az igaz érdekvédők, akik nem írták alá a bérmegállapodást. Csakhogy az igazi ok, amiért ezt nem tették az a 350.000 Ft-os korlát és nem az állításuk szerinti 3%-os mérték.

A Vasutasok Szakszervezete is el kívánta érni, hogy a 350 000 Ft feletti alapbérrel rendelkezők is részesüljenek alapbérfejlesztésben. A munkáltató kifejezett elzárkózása miatt a bérmegállapodás hiányában az alacsonyabb keresetű  munkavállalók sem részesültek volna bérfejlesztésben.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.