2022. 07. 22. 21:10

Ne ijedjük meg, ha éppen veszteséges a portfóliónk

Vasutas és Közlekedési Dolgozók Önkéntes Nyugdíjpénztárának tájékoztatója.

Az idén az első félévben a legtöbb nyugdíjpénztári portfólió, így a Vasutas Nyugdíjpénztáré is, a tőke- és pénzpiaci nehezített pályán negatív teljesítményt ért el, de fölösleges ezért pánikba esnünk.

A nyugdíjpénztár hosszútávú befektetés, és a számok azt mutatják, hogy a megfelelő hozamba általában belesimulnak a rövidtávú visszaesések.

A háború, az infláció, az energiaválság és a kötvényhozamok emelkedése negatív hatással van a pénzpiacokra. Minden befektetést érintenek ezek a történelemben korábban egymáshoz időben soha ilyen közel nem álló események, de részvényt és kötvényt hasonló arányban tartó kiegyensúlyozott és klasszikus névre hallgató portfólióknak is általában 2 és 10 százalék közötti a mínuszuk.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a nyugdíjpénztári portfóliók többsége, különösen a konzervatív és kiegyensúlyozott portfóliók, 10-15 éves időtávon hozzák a papírformát, és infláció felett általában 2-3 százalékos reálhozamot produkálnak.

A 2021-es adatok alapján a Vasutas Nyugdíjpénztár bruttó 10 éves hozamrátája 5,59, a nettó 10 éves hozamrátája 5,25%, a bruttó 15 éves hozamrátája 5,23%, a nettó hozamrátája 4,90% volt. 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.