2022. 03. 23. 15:38

Nekünk volt igazunk: jár a menetkedvezmény

Egy régóta kínzó problémát sikerült rendeznünk, nevezetesen az üzemi balesetben megrokkant, munkájukat elveszített vasutas munkavállalók menetkedvezményének kérdését. A nyugdíjrendszer 2012. évi átalakítását követően ugyanis megszűnt a rokkantsági nyugdíj, mellyel összefüggésben számos kollégánk elveszítette az arcképes igazolványát.

A menetkedvezményekről szóló rendelet szerint arcképes igazolványra jogosult az a volt vasutas munkavállaló, aki a munkájával összefüggésben szerzett egészségkárosodása miatt nyugellátásban vagy nyugdíjszerű társadalombiztosítási ellátásban részesül. A szabályozás mögötti szándék érthető: A munkája miatt megrokkant vasutasoknak segítséget kell nyújtani a kedvezményes utazásra, ha már a keresetük jelentős részét a balesetük miatt elveszítették.

Ugyanakkor, a nyugdíjrendszer egy évtizeddel ezelőtti megváltoztatása során kivezetésre került a rokkantsági nyugdíj, s helyét a rokkantsági ellátás vette át. Az új ellátási forma többé nem minősült sem nyugdíjnak, sem nyugdíjszerű ellátásnak, így számos megrokkant vasutasnak megszűnt a jogalapja az utazási kedvezményre, hiszen az csak a nyugdíjszerű ellátásban részesülő rokkantaknak biztosította az arcképes igazolványt.

Ezzel szemben a szakszervezetünk álláspontja az volt, hogy a rokkantsági ellátásra jogosult munkavállalókat is megilleti a Rendelet szerinti menetkedvezmény, részint, mert véleményünk szerint ők nyugdíjszerű társadalombiztosítási ellátásban részesülnek, részint pedig azért, mert a menetkedvezményi rendelet nem követte le a nyugdíjrendszer változásait.

Az üggyel kapcsolatosan megkerestük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot. Kértük, hogy mérlegeljék azt a jogalkotói mulasztást, melynek során a nyugdíjrendszer átalakítása alkalmával elmaradt a rendelet módosítása. Azzal, hogy a rendeleti előírások 2012. óta nem tükrözték a megváltozott társadalombiztosítási környezetet, számos kollégánk tarthatatlan és méltánytalan helyzetbe került.

A minisztérium a válaszában elismerte a kérés jogosságát, és felkérte a MÁV Zrt-t, a MÁV-START Zrt-t és a GYSEV Zrt-t a rokkantsági ellátásban részesülő volt dolgozók menetkedvezményének biztosítására. Dr. Mosóczi László államtitkár úr rávilágított arra is, hogy a menetkedvezményi rendeletet összhangba kell hozni a Személyszállítási törvénnyel. A törvény ugyanis minden megváltozott munkaképességű vasúti dolgozónak biztosítja a kedvezményt, míg a rendelet – a nyugdíjszabályok változása miatt – a megrokkant dolgozókat kihagyja a jogosulti körből.

A probléma feltárásával nemcsak egy régóta kínzó joghézagra sikerült rámutatni, de a szabályozás furcsasága miatt az arcképes igazolványukat elveszített, megrokkant kollégáink is visszakaphatják a kedvezményes utazás jogát.

Szakszervezetünk ezúton is köszöni a vállalkozó szellemű tagjainak, hogy mindannyiónk érdekében jelezte a problémáját a részünkre!

Kapcsolódó dokumentum:

Állásfoglalás kérés ITM

Állásfoglalás kérés ITM válasz

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.