2018. 12. 03. 20:29

Nem engedett a Fidesz a rabszolgatörvény feltételeiből

Hétfőn újra tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezetekkel Kósa Lajos, aki egyéni képviselői indítványként nyújtotta be másfél héttel ezelőtt a „rabszolgatörvényként” elhíresült javaslatot, amely ellen az érdekképviseletek az első pillanattól egyhangúan tiltakozásba kezdtek. Az egyeztetések végén a fideszes képviselő sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, milyen módosításokkal kerül a parlamenti bizottság elé a munka törvénykönyvét módosító javaslat.

 A legfontosabb feltételeken egyáltalán nem változtat a Fidesz az eredeti javaslathoz képest:

  • A munkaidőkeretet a mostani egy évről továbbra is háromra növelnék. A szakszervezetek már korábban is megjegyezték, ez annyit tesz, hogy a teljesített túlórákat ráérnének a cégek akár csak 2,5-3 év múlva is kifizetni.
  • Marad a 12 hónapos átlagban heti 48 órára emelhető a maximális, rendes munkaidő is. Legfőképpen e miatt a pont miatt nevezték el a munkavállalói szervezetek „rabszolgatörvénynek” a készülő módosításokat.
  • Az egyetlen változás a módosítások feltételei között a túlórakeret 250-ről 400 órára emelésében történt. A 400 órás felső határ ugyanakkor megmaradt, csupán annyit kozmetikáztak az eredeti beadványon, hogy a 400 órás túlóra kizárólag akkor rendelhető el, ha a munkavállalók írásban hozzájárultak. A szakszervezetek már az egyeztetés korábbi fázisában megjegyezték, hogy a munkaviszony egyensúlyhiányos, aszimmetrikus szerkezete miatt a „hozzájárulásával” feltételt aggályosnak tartják, amely súlyos visszaélésekre vezethet.

Kósa úgy fogalmazott, a tárgyalások lezárultak, így a módosító javaslat ebben az állapotában fog a (fideszes többségű) vállalkozásfejlesztési bizottság elé kerülni a holnapi nap folyamán. A képviselő elmondta, a változtatás az egyenetlen munkaterhelésben dolgozókat érinti.

Kósa újságírói kérdésre elmondta, a szakszervezetek nem fogadták el a javaslatot, a munkavállalói hozzájárulásra vonatkozó, egyetlen fontos módosítás pedig az ő javaslatuk alapján került be.

Eredménytelenek voltak a tárgyalások, most már a szombati tüntetésre készülnek gőzerővel a szakszervezetek – nyilatkozta a Mércének Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.Mint ahogyan arról Kósa Lajos is beszámolt, Kordás László is megerősítette, hogy az egyeztetés eredménytelen volt a Fidesz-frakció és a szakszervezetek között, miután mindkét általuk kifogásolt rész, vagyis a 36 hónapos időkeret,  és a 400 órában maximalizálható túlmunka benne maradt a törvényjavaslatban.

Kordás László ezzel kapcsolatban elárulta, hogy a múlt heti tárgyalásokhoz képest ez egyértelmű visszalépés, ugyanis akkor – ahogyan arról a sajtóban is megjelentek találgatások – mégúgy nézett ki, hogy az eredetinél sokkal „puhább” formában kerülhet a parlament elé a tervezet.

Ehhez képest azonban az egyetlen változás a módosítás feltételei között az lett, hogy a 400 órás túlóra kizárólag akkor rendelhető el, ha a munkavállalók ehhez írásban hozzájárultak. A szakszervezetek ugyanakkor már az egyeztetés korábbi fázisában megjegyezték, hogy a munkáltató hatalmi pozíciója miatt ez a feltétel aggályos, amely súlyos visszaélésekre vezethet.

A szakszervezeti vezető szerint ez a két sarkalatos pontja elfogadhatatlan a javaslatnak. Hozzátette: ha a tervezetet ebben a formájában megszavazza a parlament, az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen.

„Mi most készülünk gőzerővel a december 8-i tüntetésre” – mondta,

GYERE TE IS VELÜNK!

MAGADÉRT ÉS MINDANNYIUNKÉRT!

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.