2017. 05. 05. 21:03

Női konferencia Győrben

2017. május 4.-én a győri Kristály étteremben Női konferencia került megrendezésre. A rendezvény apropóját az adta, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség Női Tagozata azt szeretné, ha végre a XXI. században nem lenne különbség a nők és férfiak fizetése, anyagi megbecsülése között.

A konferenciát Szabóné Fréh Zsuzsanna szervező nyitotta meg.

Az első napirend során Mayer Ildikó a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Családi Kör Centrum intézményvezetője tartott Bérkülönbség = diszkrimináció címmel előadást, s mutatta be a nők és a férfiak között a munkabérben meglévő  különbséget.

A következő órában Hercegh Mária, a Női Tagozat elnökasszonya elemezte a munkavállaló nők helyzetét, a foglalkoztatásukat nehezítő és gátló munkajogi szabályokat, külön említve a 2012. évi I. törvényt, a Munka törvénykönyvét és Magyarország Alaptörvényét. Elgondolkodtató kérdéseket tett fel: Mi a nők és férfiak közötti bérkülönbség és mi a bajunk vele, avagy, miből adódik a bérkülönbség? Miért ér kevesebbet egy nő, mint egy férfi?

A folytatásban Sragner László a VOSZ Győr-Moson-Sopron megyei elnöke tájékoztatta a konferencia résztvevőit a „Bérkülönbség a munkáltató szempontjából” című előadásával, amelyet életszerű példákkal tette színesebbé és közérthetővé.

Az előadásokat panelbeszélgetés követte, ahol is egy kérdésre hárman válaszoltak az egyenlő munkáért egyenlő bér témaköréből. A beszélgetés résztvevői Patakiné Varga Erika a Heineken üzemi tanácsának elnöke, Molnár Ákos a VASAS szakszervezet Nyugat-Dunántúli Regionális Képviselője, valamint Zlati Róbert, a Vasutasok Szakszervezete érdekvédelmi alelnöke.

A konferencia zárásaként Hercegh Mária bemutatta a MASZSZ nőpolitikáját és a bérkülönbség kampányt, amelynek középpontjában a bérek tekintetében fennálló diszkrimináció felszámolása áll. 

 

Németh Szabolcs

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.