2020. 09. 08. 12:52

Nyomravezetői díj a késelő kézre kerítésére

Szokatlan módszerrel, nyomravezetői díj felajánlásával segítené a rendőrség munkáját a Vasutasok Szakszervezete. A VSZ - szeptember 3-án tett kezdeményezése alapján - 500 ezer forintot ad annak, akinek a segítségével megtalálják azt a késes támadót, aki több szúrással megsebesített egy jegyvizsgáló nőt még augusztusban, a lajosmizsei vonalon.

Félmillió forint a kézrekerítőnek! Ilyen szakszervezeti felhívást sem látni túl gyakran, ám a VSZ ezúttal kénytelen ezzel az eszközzel is segíteni a rendőrségi nyomozást, amelynek során egy különösen veszélyes utast próbálnak elfogni. A keresett személy ugyanis késsel támadt a jegyvizsgálóra, aki nem tett mást, csak a munkáját végezte: ellenőrizte volna a jegyet.  A bliccelő utas ezen felháborodva egy tapétavágó késsel támadt neki, több sebet ejtett rajta. Az eset következtében a jegyvizsgáló kórházba került, s a mai napig kezelésre szorul.  Az elkövető viszont meglépett, azóta sem került elő.

Egyszerűen tarthatatlan, ami időnként a vonatokon folyik, s ez a késeléses eset is mutatja, egyre brutálisabb támadások érik a vasutasokat – nyilatkozta Meleg János, a VSZ elnöke. A szakszervezet nem először kongatja a vészharangot jelezvén: veszélyben vannak a jegyvizsgálók, s az eddigi óvintézkedések nem nyújtanak teljes védelmet számukra. Véget kell vetni ennek az egyre gyakoribb brutalitásnak addig, amíg tragédia nem történik – szögezte le határozottan az elnök, aki ezzel is indokolta, hogy a szakszervezet „fejpénzt” tűzött ki az elkövetőre. Az ilyen esetek nem maradhatnak büntetlenül, különben soha nem lesznek biztonságban a vasutasok – érvel Meleg.

Amint arról a Vasutasok Szakszervezete többször is beszámolt, egyre gyakoribb a jegyvizsgálók bántalmazása, ami legtöbbször verbális inzultus, ám újabban már a tettlegesség sem ritka.  Nem elég, hogy az utasok egy része fittyet hány a járvány miatti kötelező maszkviselésre - s ezzel veszélyezteti nemcsak az utasok, hanem a jegyvizsgáló egészségét is –, még az ilyen brutális esetektől is tartaniuk kell a munkájukat végző vasutasoknak. A szakszervezet a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 27§ alapján tette a félmillió forintos felajánlást, s az elnök reméli, minél előbb kézre kerül az elkövető, akiről egyébként fantomkép is készült.

Kapcsolódó dokumentum:

Dabas Rendőrkapitányság - Díjkitűzés kezdeményezése

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.