2016. 10. 13. 12:51

Októberben a mellrák ellen

Gondolj magadra! Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja, de az egész hónap a megelőzés fontosságára való figyelemfelkeltés jegyében zajlik, s országszerte több ingyenes szűrővizsgálatot tartanak. Köztudott, hogy minél hamarabb felismerik a gyilkos kórt, annál nagyobb eséllyel gyógyítható. Megelőzésre, a vizsgálatok elvégeztetésére biztat a Vasutasok Szakszervezete is.

Több nemzetközi kutatás egybehangzó eredménye szerint azoknál a nőknél, akik éjszakai műszakban is dolgoznak, magasabb a mellrák kialakulásának veszélye. Megállapításaik szerint az éjszaka dolgozó nők körében 40 százalékos az esély a betegség kialakulására. Egy tanulmány arra is rávilágít, hogy azoknál, akik hetente legalább három alkalommal éjszakai műszakban vannak, kétszer akkora a daganat kialakulásának kockázata, mint akik csak nappal dolgoznak. Különbség van azonban azok között, akik magukat "nappali típusú" embereknek tartják és azok között, akik "éjszakai baglyok" – utóbbiaknál valamivel kisebb a rizikó. A szakértők ezt azzal indokolják, hogy a hormonokat, amelyek esetlegesen elnyomják a tumorokat, az roncsolja az állandó fény az éjszakai órákban. Az éjszakázás felborítja a szervezet belső óráját és a fény megakadályozza a melatoninképzést. Ez az a hormon, amely a természetes ciklust, az alvási rendszert irányítja, illetve segít elnyomni a daganatokat. A tudósok feltételezése szerint az éjszakai munkavégzés során a szervezetet érő fény miatti extrém alacsony melatoninszint miatt növekedhetnek a daganatok.

Életveszélyes felelőtlenség

Tavaly a 45-64 éves nők alig negyede ment el az ingyenes mellrákszűrésre. Ez nagyon kevés és szó szerint életveszélyes felelőtlenség. Sokan azzal érvelnek, hogy nem kaptak meghívót, túl messzire kellett volna utazniuk a vizsgálat elvégzéséhez, illetve hogy nem volt rá idejük elmenni egy viszonylag távoli kórházba vagy az orvosi rendelőbe.

Sokan talán azért halogatják a szűrésen való részvételt, mert nincsenek tisztában a kockázatokkal: a 45 év felettiek azért igényelnek gyakoribb ellenőrzést, mert az idő előrehaladtával nő a betegség kialakulásának kockázata. A rendszeres önvizsgálat fontos, de nem elég: kétévente erősen ajánlott részt venni egy kimondottan az emlőrák kiszűrését célzó orvosi vizsgálaton, különösen akkor, ha valakinek a családjában korábban már diagnosztizáltak jó- vagy rosszindulatú daganatot. A betegség kialakulásának ugyanis vannak örökletes tényezői.

Tízből mindössze négy

Tény, hogy ma még 10 felnőtt nő közül csak 4 megy el emlőrák szűrésre! Tény, hogy mindannyiunk életében a munka és az egzisztenciális biztonság áll a család mellett az első helyen. Tény, hogy sokan szoros időbeosztással, erőltetett munkatempóban, sokszor stresszel teli életet élünk. Tény, hogy a betegségek kockázatával nem foglalkozunk mindaddig, amíg közvetlen környezetünkben meg nem történik a baj. S akkor rádöbbenünk, hogy a munka, az idő, a stressz, az „elkerülés” mind másodlagos tényező: az én életem és az én felelősségem lép előtérbe. Ettől kezdve átrendeződik a fontossági sorrend, s a munka, a feladatok, az állandó rohanás helyére lép az élet, a túlélés, a gyógyulás és az esély.

A fentiek alapján a Vasutasok Szakszervezete különösen figyel a nő tagjaira, s itt is felkéri őket: legalább ebben a hónapban figyeljenek magukra az átlagosnál jobban, s menjenek el a szűrővizsgálatra.

A korán felismert mellrák kezelhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.