2018. 03. 23. 13:09

Óriási veszély leselkedik rád, ha te is ebben a szférában dolgozol

A szakszervezeti érdekszféra jelentősen visszaszorult a magyar kis -és középvállatoknál, ennek egyik leglátványosabb nyoma -szakértők szerint- pedig az lett, hogy az elmúlt években sokszorosára növekedtek a munkahelyi balesetek ebben a szférában.

A szakszervezeti érdekvédelem visszaszorulása a munkahelyi balesetek számában is megmutatkozik. Míg 2011-ben mintegy 17 ezer baleset érte munka közben a dolgozókat, addig tavaly már több mint 23 ezer.

Ezen belül is csaknem háromszor annyi munkahelyi baleset történik a kis- és középvállalkozásoknál (kkv), mint a nagyvállalatoknál. Halálos balesetek pedig tízszer olyan gyakran fordulnak elő ebben a szektorban, mint a 250 főnél nagyobb létszámú cégeknél. Kondor Norbert, a Vasutasok Szakszervezete szakértője szerint a különbség arra is visszavezethető, hogy a kkv-szektorban gyakorlatilag nincsenek jelen a szakszervezetek. A nagyvállalatoknál viszont erős az érdekvédelem, és a kötelező foglakozás-egészségügyi ellátás keretében különböző szűréseket, diagnosztikai, egészségmegőrző programokat is biztosítanak dolgozóiknak. A kisebb cégeknél mindezt felesleges pénzkidobásnak ítélik, csak üzemorvosi vizsgálat van, az is inkább formális.

 

Forrás: nepszava.hu

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.